Asap Rocky

ASAP Rocky pulveriserar motståndet på Stadion

Rapparen äger festivalen Smash

Av: 

Markus Larsson

MUSIK

ASAP Rocky och hans crew värmde upp med att hamna i bråk ute på stan i Stockholm i helgen.

Han sparade dock en del energi till showen.

Betyg: 4 av 5 plus
ASAP Rocky
Betyg: 2 av 5 plus
Einár
Plats: Smash, Stadion, Stockholm. Publik: 15 089 (Arenan var nedbantad till hälften och en bråkdel av läktarna nyttjades.) Längd: ASAP spelar i en timme, Einár är uppe i 30 minuter. Bäst: ASAP Rockys ”Praise the lord” och ”Wild for the night”. Sämst: Trippiga ballader är inte ASAP Rockys största styrka.


 
Medan ASAP Rocky inledningsvis uppträder bakom ett vitt skynke flyger måsarna ostört vidare över Stadion och skiter på olika foodtrucks.

Men när skynket faller skräms fåglarna bort av volymen, rökvulkanerna och elden.

Rapparen från Harlem i New York har till och med två vitklädda och maskerade hejaklacksledare vid kravallstaketet som håller upp skyltar med olika direktiv och hjälper till med att jaga upp stämningen till kritisk massa.

Andra är fattiga undulater

ASAP Rocky har inte bara en scenshow som förvandlar alla andra artister som hittills passerat på Smash till fattiga undulater. Han har även ungefär tre gånger så många bangers.

Spelningens viktigaste uppgift är dock att öppna så många moshpits som möjligt, eller bara en enda och förbannat stor mosh. För säkerhets skull visar ASAP Rocky en introduktionsvideo hur publiken bäst skapar en rund och mycket lokal orkan av kroppar som studsar mot varandra.

Möjligen var han mer psykedeliskt innovativ för några år sedan. Möjligen lägger han större energi på moshen än musiken just nu.

Men det går inte snacka bort en ”Praise the lord” eller en ”Wild for the night”.

Einár har potential

Einár, eller Nils Kurt Einar Erik Grönberg, är 16 år gammal och representerar Enskededalen i Stockholm. Trots sin ålder har han redan ett tungt cv för en svensk gangstarappare.

Polare har dött, han bor på HBV-hem, säger att han är lika unik som Eminem i intervjuer, skriver ofiltrerade texter som bränner sig fast länge och har fått tiotals miljoner strömmar på Spotify och Youtube över en natt.

Det är exempelvis svårt att få ihop den taniga killen i rutig keps med ”Röda sulor”. Det kanske starkaste spåret på debutskivan ”Första klass” handlar om en vän som skjutits till döds. Precis som mycket annat med Einár är det ”gör det själv”-hiphop av någon som tvingats växa upp för mycket för snabbt.

Potentialen finns där, herregud. ”Katten i trakten” blir knappast hans sista strömmade succé.

Knappt färdigkläckt

Men som performer känns han fortfarande tunn och knappt färdigkläckt under det 30 minuter korta setet. Tajmingen och den direkt nödvändiga förmågan att äga en scen finns ännu inte där.

Det blir om inte annat tydligt när han följs av uppenbara moshpitfavoriter som J.I.D. och Juice WRLD. Den senare, en rapcrooner från Chicago, bär AC/DC-t-shirt och låter ofta som emorappens Sting-samplande svar på Living Colour.

J.I.D. måste nämnas en gång till.

ASAP Rocky är kvällens huvudakt, men den glada Atlanta-dåren stjäl nästan showen.

När han speedrappar över långsamma basbomber lämnar det råa kaoset kratrar efter sig.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten


Publisert:

LÄS VIDARE

Hårdrockarens guide till festival- och konsertsommaren 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Asap Rocky

Einár

Hiphop

Stockholm