Romansen som aldrig tog slut

MUSIK

Per Magnussons topp tio

1. THE DRUMS (DRUMS)

POP Vad är det som gör att den första förälskelsen övergår i verklig kärlek? Det är naturligtvis mycket som måste stämma. Mellan The Drums och mig stämde precis allt. Vi älskade båda Postcard Records, The Shangri-Las, popmusik på liv och död, herregud, vi hade till och med samma frisyr. Som så ofta träffades vi tidigt på våren. Kärleken kulminerade när midsommarafton blivit morgon, i en bil genom Stockholms tomma gator. När hösten kom skiljdes vi aldrig åt. The Drums var romansen som aldrig tog slut.

2. 2 STEG FRÅN PARADISE (HÅKAN HELLSTRÖM)

POP Vad som fascinerar mest med Håkan Hellström tio år efter debuten är hur han, likt en svensk Bob Dylan, uppfunnit ett alldeles eget sätt att frasera i sina halsbrytande strofer. Vilken tjomme!

3. WHITE MAGIC (CEO)

POP Eric Berglund fyllde tystnaden efter The Tough Alliance med popmusik klädd i stråkar och vit kashmir. Åtta sånger, upplyftande och sorgliga på samma gång, som din sista skolavslutning.

4. I SPÅREN AV TÅREN (PETER MORÉN)

POP Årets bästa svenska popmusik handlade om att inte glömma var man kommer från. Denna Dalarna-soul förtjänar lika stor uppmärksamhet som Håkan Hellström och Oskar Linnros.

5. DREAMS OF ANOTHER DAY (THE CROOKES)

POP Välkommen till det perfekta popbandet, kapitel två. Gulnade sidor fyllda av D.H. Lawrence, femtiotalets estetik och sångerna som The Housemartins glömde skriva.

6. N° 3 (JJ)

POP Med ena foten i Broder Daniels nattsvarta mörker och den andra i Málagas soldränkta hamn skapar Elin Kastlander och Joakim Benon skör popmusik producerad med Zlatans precision.

7. I AM NOT A HUMAN BEING (LIL WAYNE)

HIPHOP Jag uppskattar genuint denna möjlighet att få uttrycka min kärlek till tennis, skrev Lil Wayne i ett handskrivet brev från fängelset. Fantastiskt. Weezy gjorde även ett av årets bästa album.

8. POSTCARDS FROM A YOUNG MAN (MANIC STREET PREACHERS)

POP Politiskt var 2010 ett på många sätt obehagligt år. Plötsligt kändes Manics predikande av den svulstiga ELO-gospeln mer välkommen än på länge.

9. BEFORE TODAY (ARIEL PINKS HAUNTED GRAFFITI)

POP LA-duden Ariel Marcus Rosenberg gick från leksaks-lo-fi till lyxig västkustrock på sitt hittills bästa album. Ett kreativt kollage av kärlek till musik från alla håll och kanter.

10. VILJA BLI (OSKAR LINNROS)

POP Ex-Snooken, demonproducenten och flickfavoriten Oskar Linnros beskrev din och min vardag i en välskuren schlagerpop. Den lät som om Peter LeMarc tagit över mikrofonen i Fibes, Oh Fibes!