Musik

Carola behöver en svartare jul

avMarkus Larsson

till Carolas jul 2010

Foto: Conny Sillén
Bästa alternativet Vill man ha en kristen och sakral jul så är det Carola man ska se. I kväll spelar hon i Jönköping och på söndag i Stockholm.

ÖREBRO. Carolas jul?

Det är vad det är.

Och det blir vad det blir.

I år kallas showen för ”Carolas jul 2010”.

Men den som saknar Carolas traditionella julfranchaise ”Jul i Betlehem” behöver inte slita sitt hår av förvåning, sorg och frustration.

Det mesta känns igen från tidigare säsonger. Stommen är intakt. Det är ungefär samma procedur som förra året, James.

Konserten är en märklig blandning av schlagerfestival och andakt och roliga timmen och ungefär 34 saker till.

Uppbackad av en orkester och gospelkören By Grace sjunger Carola några av Sveriges mest kända psalmer och julvisor. Plus amerikanska spirituals. Plus ”Allt kommer bli bra, mamma”. Plus hyllningen till kronprinsessan Victoria och Daniel från Ockelbo, den specialskrivna balladen ”Det är bara vi”.

Släde full med barn

Hon läser högt ur Lukasevangeliet. Hon rullar fram en släde på scenen och packar den full med barn från publiken. Barnen får sen sitta och blinka med ögonen och svara på Carolas frågor.

Elvis fixar lyft

– Vad sjunger ni för sånger vid jul, undrar Carola.

– Lite olika, svarar en flicka.

Carola försöker igen:

– Vad brukar ni äta till jul?

– Pannkakor, svarar en annan flicka.

Konserten hettar till ordentligt när Carola gör en av sin pappas absoluta favoriter, ”Lead me, guide me”. En gospel som bland annat har spelats in av Elvis Presley.

Och höjdpunkten är som vanligt när hon både släpper ut håret och stämbanden i en lång och explosiv ”Go, tell it to the mountain”.

Jag tycker fortfarande att hennes röst passar bättre i den svarta gospeltraditionen. Och jag hoppas fortfarande att hon en gång också gör en konsert som är mer Memphis och New Orleans än Betlehem.

Men Carola är trots allt det bästa alternativet för alla som vill ha en kristen och sakral jul. Och att showen är rörig och knapsu hör kanske till.

Konserten är ändå inte lika konstig som julevangeliet, den lilla sagan om hur Jesus föddes, den skäggige fridsfursten som ska frälsa oss från finanskriser och ”Idol”.

Tiderna förändras

På Jesu tid var jungfru Maria tydligen tvungen att ta kontakt med änglar och Den Helige Ande för att bli befruktad utan att ... ja ... ligga.

Tidernas förändras.

I dag skulle hon kunna ta bilen till Danmark.