Han hotar mig också med rättegång

MUSIK

Beskedet från Kee Marcellos manager Gerry Helders var svårt att missförstå.

– Det kan snabbt bli en rättssak av det här!

Mitt eventuella brott:

Att skriva en bok om Europe.

Foto: Mattias Kling.

Om detta har med den planerade processen mot Sveriges genom tidernas största hårdrocksband att göra är naturligtvis inte självklart. Men i grund och botten handlar det om samma sak.

Kee Marcello är fast förvissad om att han genom kontrakt äger en femtedel av bandet Europe – och därmed också har rätt till en lika stor del av dess inkomster.

Bakgrunden till detta ska vara att Kjelle, som han ofta kallas, köpte ut sin företrädare John Norum ur gruppen med en miljon kronor då han blev värvad, mitt under ”The final countdown”-febern hösten 1986.

Om det räcker i rent juridisk mening får rätten avgöra. Om nu fallet går så långt och parterna inte lyckas nå en förlikning i elfte timmen.

Men hur det egentligen ligger till är svårare att besvara. Speciellt då kommentarerna från Europes manager Petri H Lundén hittills mest har varit av ickekaraktär, utan att han egentligen vare sig bestrider eller bekräftar Marcellos krav.

Det finns emellertid uppgifter som talar för att 51-åringen kan ha rätt i sak. Som jag skriver i den kommande boken ”Only young twice – historien om Europe” var läget turbulent då Norum försvann ur gruppen mitt under den rasande världssuccén.

Enligt den officiella historien hoppade gitarristen självmant av, men det finns också källor som hävdar att han blev sparkad.

Och att han i och med detta fick en rejäl ekonomisk kompensation för att avsäga sig kommande royaltyintäkter från sin gamla grupp.

Det är grunden. Och enligt denna verklighetsversion är saken klar. Huruvida detta håller än i dag är svårt att bedöma. Nästa vecka ska stämningsansökan vara inlämnad och då finns också möjlighet att granska kontraktet i sig.

Och jag då? Ja, än är jag inte dragen inför rätta i alla fall.

Vi får se om läget är förändrat om en månad, då boken släpps i handeln.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock