Grymmast – på hårdrock

avLotta Glimstedt

MUSIK

Sverige har flest metalband per 100 000 invånare

Foto: Stefan Jerrevång
Sveriges hjärta bultar rött för rock Sverige och Norden har flest hårdrocks- och metalband i världen per 100 000 invånare, visar Metal-archives.com. In Flames är ett av de metalband som når framgångar utomlands.

Den svenska hårdrock- och metalscenen blomstrar.

Enligt Metal-archives.com har Norden och Sverige flest metalband i världen.

Sommarens festivaler släpper tunga metalakter i en strid ström. Enligt Metal-archives.com är det ingen tillfällighet att de spelar just i Norden. En bild som publicerats på hemsidan visar att Norden och Sverige har flest metalband i världen per 100 000 invånare.

Undersökningen visar också att det finns 53,2 metalband på 100 000 invånare.

”Kopieras världen över”

Joacim Cans, 42, sångare i Hammerfall, är inte förvånad. Han pekar på dödsmetallens så kallade ”The Gothenburg sound” som en möjlig förklaring.

– Efter Europe kom den mer brutala dödsmetallen. Och just i Sverige och Göteborg började en egen version ta form. Den melodiska göteborgsstilen har blivit ett världssound som kopieras världen över. Vi har extremt bra rykte utomlands. Svenska band kan lira sina instrument och har alltid starka melodier, säger han.

Cans tror att band som In Flames och Opeth har inspirerat yngre generationers metalmusiker att själva bilda band.

När en musikstil blir världsledande lyssnar ungdomarna och vill göra likadant själva. Det ger ringar på vattnet, säger han.

”Vi har en lyx”

Dessutom är förutsättningarna för musiker och band särskilt gynnsamma i Sverige, menar Cans.

I USA kostar det hur mycket som helst att hyra in sig i en replokal. I Sverige har vi den kommunala musik­skolan där man kan lära sig spela ett instrument till ingen kostnad alla. Det är en lyx som vi har i Sverige, säger Hammerfall-sångaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock