Stabilt Perry, men inte mer

Lee "Scratch" Perry har som vanligt en hel del krimskrams på handlederna och huvudet.

Kepsen pryds av glänsande cd-skivor. I strålkastarljuset ser han därför ut som ett litet vilset och gråhårigt stroboskop som långsamt studsar från den ena sidan av scenen till den andra.

Lee Perry har hunnit bli 67 år gammal. Bakom sig har han en imponerande karriär som artist, låtskrivare och framför allt producent.

Ojämn karriär

Reggaemusiken skulle nog aldrig ha låtit som den gör i dag utan hans vilda och banbrytande ljudexperiment.

Artister som Max Romeo, Bob Marley & The Wailers och The Congos hade definitivt varit ett par klassiska album fattigare.

Den mytomspunna legendarens karriär är dock lika lång som ojämn. Den samlade diskografin innehåller lika många odiskutabla mästerverk som konstiga haverier.

Och efter att hans

berömda studio Black Ark brann ner för över 20 år

sedan - det sägs att Perry tände på själv, hög på syra och övertygad om att djävulen flyttat in i lokalen - har kreativiteten sakta tappat sin inflytelserika styrka.

Rutinerat - och lagom

Den enorma, innovativa kraften som kulminerade under 70-talet är numera reducerad till en liten trevlig farbror med en tändare i handen.

Tremannaband-et backar upp Perrys hesa röst med organiskt odlad rootsreggae på ett rutinerat och respektfullt sätt - de puttrar med andra ord på i landet lagom.

Allt är stabilt. Men knappast oförglömligt.

Lee Perry

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE