Winnerbäck kan tacka Ragnar för sin nya hit

MUSIK

Han är doldisen bakom låten "Hum hum från Humlegården"

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
SKREV LÅTEN I KÄLLARLOKAL Ragnar Borgedahl gav ut "Hum hum från Humlegården" 1974. Nu toppar den listorna i Lars Winnerbäcks tappning. - Han gör en kanonversion, säger Ragnar.

Den har legat etta på Trackslistan där den ligger tvåa just nu. Och dessutom trea på Svensktoppen.

"Hum hum från Humlegården" med Lars Winnerbäck.

Här är doldisen som 1974 gav ut originalet: Ragnar Borgedahl.

Ett år senare föddes Lars Winnerbäck i Linköping. Av allt döma fick han i sig "Hum hum från Humlegården" med modersmjölken.

- Hans föräldrar gick och nynnade på den år efter år när han var liten. Det sa hans manager till mig, när han ringde upp och frågade om Lasse fick göra låten. Han gör en kanonversion. Otroligt att den toppar listorna 30 år efter att jag skrev den, säger Ragnar.

Populär i proggkretsar

De som var med när det begav sig minns den som en underground-hit i proggkretsar.

- Jag flyttade in till Stockholms innerstad 1971 och då var det ju flower power och progg och folk hängde i Humlegården. Vid den här tiden började jag spela gitarr. "Hum hum från Humlegården" skrev jag i juni 1973 i en källarlokal i en fastighet vid Tegnérlunden. Jag var portvakt där, säger Ragnar.

Han spelade in den och många andra låtar på en vanlig rullbandspelare och skickade in till P3-programmet "Bandet går". Ragnars bidrag blev så uppmärksammade att han fick göra två album: "Hum hum från Humlegården" (1974) och "Sagan om verkligheten" (1976).

Flera profiler deltog

Det är kul att se vilka som kompade honom på debuten: P3-profilerna Stefan Wermelin (gitarr, mandolin, fiol) och Dick Blomberg (klaviatur), skivomslagsmakarna Lasse Ermalm (bas) och Lars M Esselius (trummor). För inspelningen svarade Janne Hansson, som fortfarande är framgångsrikt verksam i yrket och jobbat med Bo Kaspers Orkester bland många andra.

Ragnar driver sen 20 år videobutiken Casablanca på Sveavägen. Några nya plattor blir det inte. Men mycket talar för att "Hum hum från Humlegården" snart återutges på cd.

- Skivbolaget Bonnier/Amigo är intresserade av att ge ut plattan med några bonusspår. Bland annat singeln "Fula kulor i pungen". Den handlar om fastighetsvärden som höjde min portvaktshyra från 125 till 800 spänn i månaden. Då blev jag förbannad.

Tore S Börjesson