Spellista: Den tuffaste och bästa musiken från april

Reporter: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Ghost – tillsammans med nye frontfiguren Cardinal Copia – är en av de grupper du kan stifta närmare bekantskap med den här månaden.
Foto: Pressbild
Ghost – tillsammans med nye frontfiguren Cardinal Copia – är en av de grupper du kan stifta närmare bekantskap med den här månaden.

SPELLISTA Månadens spellista presenteras som vanligt i streamingform. En sedvanligt brokig blandning av metal, hårdrock, punk, hardcore och därtill relaterat stök, avsedd att spegla hur april 2018 lät.

Det görs via en prenumerationstjänst där du köper hela utbudet för en månatlig slant. Och snart ser det ut att bli enda sättet att konsumera digital musik.

Lite hårdraget går det att säga att april 2018 var månaden då den enskilda låten tappade sitt monetära värde. Jag väljer att poängtera ordet ”hårdraget” här, men för runt tre veckor sedan presenterades den ännu obekräftade nyheten att Apple kommer att sluta sälja musiknedladdningar den 31 mars nästa år.

Det rönte föga uppmärksamhet utanför de mest hängivnas skara men går att se som ett tecken i tiden. För dylik försäljning av låtar och album har, så här nära två decennier efter att nedladdning började väcka allmän uppmärksamhet, på många sätt överlevt sig själv. Inte nog med att betalda nedladdningar buklandade förra året och utklassades av fysisk skivförsäljning – för första gången på sex år. Detta samtidigt som prenumerationstjänster som Apple Music och Spotify fortsätter att raka åt sig en allt större del av intäktskartan.

Foto: Marc Femenia/TT
Efter mer än ett halvt decennium med omvända förhållanden är den fysiska försäljningen av musik nu åter mer lönsam än digitala nedladdningar.

Och det är just dessa tjänster som gör försäljningen av musikfiler fullständigt onödig. För samtidigt som det går att snållyssna på Spotify genom ett reklamradioliknande gratisabonnemang erbjuds betalande prenumeranter – precis som hos huvudkonkurrenten – möjlighet att ladda ned låtarna för offlinelyssning, vilken gör styckförsäljning av album eller enskilda låtar till en allt annat än bra affär.

För lyssnarupplevelsen blir det ju ingen skillnad. Det är inte, som exempelvis med vinyl, att du får en fysisk tingest i handen. Ingen utökad omslagsupplevelse eller möjlighet att enkelt och behändigt granska texter, eventuella gästartister, ljudtekniker eller annan kuriosa – helt enkelt inget som gör att du ska lägga runt tio kronor på en enskild låt i stället för att satsa på ett medlemskap som ger dig tillgång all världens musik när som du helst behagar.

(Här skulle vi kunna infoga en passus om den osäkra ersättningsmodell som exempelvis Spotify erbjuder artisterna för att kunna tjäna pengar på sin musik, men det är ämnet för en annan krönika. Här skriver jag ur ett strikt konsumentperspektiv, vad dylika tjänster innebär för oss som konsumerar musiken.)


De artister du kan granska i den nu aktuella månadsgenomgången – lyssna här nedan – har säkert olika åsikter om sakernas tillstånd och hur det påverkar deras karriärer, men gemensamt för dem alla: De har under förra månaden gjort ny musik tillgänglig för allmän granskning på diverse streamingtjänster.

Och nog finns det en hel del spännande i aprilfloden. Hårdast spänns ögonen naturligtvis i svenska spökligan Ghost – som nu tvingas möta en ny verklighet av krossad anonymitet, pengabråk med exgastar och en ”ny” frontman i skepnad av Cardinal Copia. Men få inte för den sakens skull tunnelseende, för det finns så mycket annat att upptäcka i den nio timmar omfattande spellistan.

Personligen skulle jag exempelvis vilja dra en lans för underskattade metalcoregänget Bleeding Through, som i slutet av maj släpper sin första fullängdare på sex år, svenska dödspatrullen Lik och svartmetallgängen Møl, Panopticon och Wiegedood. Samtidigt kommer mer traditionellt melodiösa tongångar från bland andra Bonfire, Riot V, The Night Flight Orchestra och Graveyard.

Som alltid en så eklektisk samling att få lär gilla allt men alla kommer säkert att hitta något som faller dem i smaken.

Ni vet hur det brukar heta: Spela högt eller stäng av.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!

Publicerad: