Aaliyahs pilot var kokainpåverkad

MUSIK

Sångerskan och sju passagerare dog

Piloten som flög planet som kraschade med sångerskan Aaliyah och sju passagerare, var påverkad av narkotika. Han hade även druckit alkohol, uppgav myndigheterna på tisdagen.

Foto: AP
Aaliyah

Vid obduktionen fann man spår av såväl kokain i hans urin som alkohol i hans mage, rapporterar myndigheterna på Bahamas i ett pressmeddelande.

Myndigheterna undersöker nu hur mycket drogerna kroppen kan ha påverkat piloten när han skulle flyga planet.

Bara tolv dagar för kraschen hade han dömts till villkorlig dom i tre år för innehav av drogen crack.

Överlastat plan

Den tvåfaldigt grammy-nominerade r'n'b-sångerskan skulle lämna Bahamas där de spelat in en musikvideo till låten "Rock The Boat". Planet kraschade när det skulle lyfta. Alla nio personerna, en pilot och totalt åtta passagerare, ombord dog.

Det tvåmotoriga planet var kraftigt överlastat. Dels med bagage men det var även för många passagerare ombord. Maxantalet är åtta - inklusive pilot.

  Haveriutredningen visar att det tvåmotoriga planet, ett Cessna 402-B, hade minst 315 kilo i övervikt.

Planet kan ha haft brister

En utredning visar att det kan ha funnits brister i planet. Bränslepumpen skulle ha åtgärdets redan 1988 då nya regler krävde modifikationer.

Oidentifierade partiklar och rost i bränslefiltren tyder på att det kan ha funnits brister i skötseln. Om underhållet av planet har varit dåligt så kommer det att synas i loggböckerna. Myndigheterna har ännu inte haft möjlighet att prata med planets ägare.

Stämde Virgin Records

I maj stämde Aaliyahs föräldrar skivbolaget Virgin Records och hävdade att det var slarv och vårdslöshet som orsakade flygkraschen.

I stämningsansökan nämns även flera vdeoproduktionsbolag och Blackhawk International Airways.

Varken Blackhawk eller Skystream som äger planet hade tillstånd att flyga kommerciell charter på Bahamas. Blackhawk International Airways kunde inten ås för en kommentar, skriver nyhetsbyrån AP.

  Familjerna till två andra personer som omkom vid olyckstillfället har lämnat in liknande stämningar.

Susanna Vidlund