"The Boss" är redo

MUSIK

Aftonbladet på exklusivt genrep med laddad Bruce Springsteen

1 av 3 | Foto: STEFAN NILSSON
Bruce Springsteen uppmanar sina landsmän att resa sig upp efter terrorattacken den 11:e september. Han framför "Born in the USA" med mer stolthet och mindre sarkasm än någonsin, och den gör succé bland de 650 gästerna på genrepet i Asbury Park, New Jersey. Bilden är tagen på Stadion i Stockholm under hans senaste turné. Från vänster Nils Lofgren och Little Steven.

ASBURY PARK, NJ. Bruce Springsteen på klassisk mark, i spökstaden Asbury Park - som håller på att resa sig igen.

Precis som USA.

- Gå ut och ha roligt här i kväll, sa Springsteen från scenen efter det exklusiva turné-genrepet i går kväll.

Det var här han började, i Asbury Park, New Jersey, inte långt från hemstaden Freehold, NJ.

En gång var det en tjusig semesterort och träfåtöljerna i Convention Hall var förmodligen toppmoderna på den tiden då Frank Sinatra, Billie Holiday och Bröderna Marx uppträdde här.

Under 60-talet började stan bli öde. Springsteen kunde visserligen med stora ögon och rockstjärnedrömmar kolla in band som Doors och The Who på besök, men mest höll turismen på att försvinna och staden höll på att dö.

Seglivat i spökstad

Det mesta som fanns kvar försvann efter raskravaller 1970. Sedan dess har Asbury Park varit en spökstad, själva sinnebilden för urbant förfall i en förfallen, fattig stat i USA.

Men rocken är seglivad i Asbury Park och ett av Springsteens band hette Steel Mill och i stort sett var det samma snubbar som stod på scenen i går, under det mer legendariska namnet E Street Band.

Men över 30 år äldre.

Att alla i ett så gammalt rockband ens lever är unikt.

Springsteen kommer ut före spelningen i svart skjorta, boots och svarta urtvättade jeans och hälsar alla välkomna. De flesta av de 650 gästerna i publiken, de flesta i 40-årsåldern, har vunnit de exklusiva biljetterna och är jättefans som jublar så fort deras boss öppnar munnen.

- Ni kommer alltså från hela världen! ropar Bruce och frågar en tjej framme vid scenen varifrån hon är.

- En stad i New Jersey, säger hon.

- Aha " Ja, det var ju inte så långt. Du då? frågar Bruce.

- New York (grannstat).

- Hm " Är det n å g o n här som inte är från New York eller New Jersey? Räck upp en hand!

Det gör folk.

- Fast ni är väl från Pennsylvania (staten bredvid) förstås "

Tant Clarence

Sedan drar en klassisk Bruce Springsteen & the E Street Band-spelning igång. Bandet är helt klätt i svart, förutom en mörklila Little Steven (som före konserten rullade upp i en Jaguar XK8-cab, tyvärr utan peruken från "Sopranos").

Total lycka

Nya låtar blandas med gamla, Clarence Clemmons ser ut som en tant, Nils Lofgren är mer Keith Richards än någonsin när det ska rockas, Miami Steve skjuter upp axlarna och sjunger kör i polarens mick redan i första låten, Mighty Max smäller så att skinnen svider och publiken skulle följa den här mannen varsomhelst i kväll.

Störst succé gör klassiker som "Prove it all night", "Promised land" och "Born in the USA" som nu, efter terrorattacken 11 september framförs med mer stolthet och mindre sarkasm än någonsin.

Nya "Waiting on a sunny day" blir det stora utropstecknet, en feelgoodvaggvisa med "Hungry heart"-gung och gospeltext som blir till allsång och total lycka när Springsteen på klassiskt vis släpper gitarren

och låter den dingla på ryggen medan han skakar rumpan framför publiken.

Mannen är på gott humör, solbränd och utvilad, smalare än på länge, inte lika uppbiffad av viktmaskiner i gymet. Det är samma Springsteen. Samma E Street Band. Lite långsammare med ålderns rätt, men som en samspelt familj.

- Om ni stannar här i kväll, gå ut och ha roligt. Det finns några blues- och rockklubbar bland annat The Stone Pony, gå dit och ha kul. Asbury Park behöver det, säger publikens stora hjälte efter "My city of ruins".

Asbury Park tinar upp

Och han talar då om hela USA efter 11 september-attackerna.

- Kom igen, res er upp, res er upp, sjöng han just innan den 2,5 timmar långa konserten var slut klockan 23.15 i går, svensk tid.

Utanför finns ett Asbury Park som har liknats vid "frusen död" efter den plötsliga nedläggningen 1970. Men den börjar sakta tina upp igen.

En del pastellfärger är nymålade, pariserhjulet snurrar ch ett höghus håller på att byggas precis

intill stranden och havet här i Asbury Park, NJ.

Hela listan med låtar

Fredrik Virtanen