Molly Sandén gör snygg och sårbar pop

avNatasha Azarmi

Foto: Pressbild
De träffande texterna om kärlek är höjdpunkten på Molly Sandéns tredje album.

ALBUM När Molly Sandén återvänder till svenskan är resultatet blandat. Ibland generiskt, ibland så starkt att det går att känna varje förtvivlat ord.


Molly Sandén
Större
Molly Sandén/Sony


POP Molly Sandén var bara 16 år gammal när debutalbumet ”Samma himmel” släpptes. Trots sin ringa ålder sjöng hon förvånansvärt moget om lyckan i att ha hittat kärleken och sorgen i att slutligen behöva släppa taget om den.

Efter att ha mellanlandat i engelskan återvänder hon nu till svenskan. Hon vill att det ska låta mer naket och sårbart.

På många sätt är det som att Sandéns historier har vuxit upp tillsammans med henne. De har, precis som hon, blivit äldre.

Texterna om olyckliga relationer finns kvar men de är betydligt mer nyanserade, större och ärligare.

Molly Sandén kommer till insikten att kärleken inte alltid är så vacker.
I ”Rygg mot rygg” växer sig avståndet i sängen allt större. I ”Du kan inte ta mig” sjunger hon om ett förhållande som står still.

Andra gånger brinner det ut alldeles för snabbt. Leslie Tay-samarbetet ”Ditt sanna jag” är en catchy hitvarning om svek och otrohet.

Likaså ”Utan dig”, duetten med Newkid, där Sandén står ensam kvar och undrar vem hon ska vara på egen hand.

Ibland står andra erfarenheter i fokus. ”Sand” är en vacker och ömhudad ballad om livet i rampljuset. Om hur omvärlden tror sig känna henne så väl: ”Alla verkar veta vem jag är/I alla fall de gånger jag gör fel”.

Men Molly Sandéns största förändring ligger i musiken. Ljudbilden har gjort en helomvändning och 25-åringen rör sig långt bort från den radiopop som fanns på 2012 års föregångare ”Unchained”. Nu gör hon modern r’n’b-pop som präglas av elektroniska inslag. Stora beats och tunga syntar.

Det händer att låtarna bara flyter förbi, som att text och melodi inte riktigt vill fastna. Det låter alltför generiskt för Sandéns stora röst.

Men ibland är det så starkt och känslosamt att det går att känna varje förtvivlat ord. Många låtar kommer att agera tröstsång bland unga älskande där avtrubbade avsked blivit regel och nästa fördömda relation finns ett Tinder-svep bort.

Molly Sandéns främsta styrka förblir därför att berätta om kärleken med större tyngd och träffsäkerhet än de flesta.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM

Pop

Musik