Troye Sivan

Troye Sivan förtjänar världens största scener

avNatasha Azarmi

Foto: Adrian Pehrson/ROCKFOTO BILDBYRÅ AB
Troye Sivan gör pop som både är personlig och explosiv.

KONSERT Med sina träffsäkra poplåtar och blottande historier är Troye Sivan en av dagens mest unika artister.


Troye Sivan
Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: 1 732 (slutsålt). Längd: 80 minuter. Bäst: ”Bloom” och ”My my my”. Sämst: Låtlistan har definitivt plats för fler låtar från det fina debutalbumet ”Blue neighbourhood”.


”Det här är så coolt!”, säger Troye Sivan och sträcker ut armen. Han är förvånad över det lilla avståndet mellan scen och publik.

Att konserten på Cirkus är fullpackad och slutsåld är knappast en överraskning.

23-åringen från Australien är nämligen älskad världen över.

Som tonåring gjorde han Youtube-videos där han pratade öppet om sina tankar och känslor. Klippet där artisten berättar att han är gay har i dag över 8 miljoner visningar och i kommentarsfältet skriver fansen rörande om hur han fått dem att våga komma ut och leva öppet.

I dag får vi i stället höra hans personliga historier genom musiken. Albumet ”Bloom” från i fjol är en lysande samling elektroniska poplåtar där Troye Sivan utforskar sin sexualitet. Han sjunger om att inleda romanser med äldre män och om att äntligen hitta den stora kärleken.

På Cirkus flyger han fram över scenen och drar sig passionerat i tröjan. Han rör sig förföriskt när han sjunger om att blomma ut under sex, ofta ser det ut som att han förlorar sig i sin dans.

Skriken han får tillbaka är öronbedövande.

”Holy fucking shit!”, säger han gång på gång.

Även på scen pratar han om tankarna som snurrade när han kom ut: ”Kommer jag att kunna skaffa barn? Kommer jag att kunna gifta mig?”.
”Heaven” är en vacker ballad om att acceptera sig själv: ”Without losing a piece of me/How do I get to heaven?”, sjunger han.

Publiken börjar vifta med sina prideflaggor. Sivan får tag på en och håller den högt över huvudet.

Andra gånger förvandlar han Cirkus till en stor fest.

Under ”Bite” ber han alla hoppa upp och ned som att de befinner sig på en nattklubb. Det skakar under fötterna. Precis som det gör när han sjunger ”I’m so tired” och ”Dance to this”, sina utmärkta samarbeten med Lauv respektive Ariana Grande.

Och i de explosiva extranumren ”Youth” och ”My my my” känns det som att vi tillsammans firar livet, lyckan och kärleken.

Nästa gång är bara de största scenerna bra nog för Troye Sivan.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM