”Som uppgjort för att gå fel”

avFrida Söderlund

MUSIK

Frida Söderlund var på plats under kaoset i Oslo

Justin och Frida, före kaoset.

En fråga var det enda som återstod i tumultet bland gråtande fans och förvirrade dansare i Oslo i går.

Framgången blev Justin Biebers fall förra gången.

Ska det behöva bli det igen?

När Justin Bieber, 21, kommer till Norge för första gången sedan "Believe"-turnén, den gången när hela Oslos innerstad spärrades av på grund av kaoset, är allt som vanligt. Ingenting har egentligen förändras på åren han varit borta. Stängsel rivs ner, vakter får agera både sjukvårdare och fysiska murar samtidigt som fans snubblar över varandra med såriga knän så som de försöker krypa under avspärrningarna.

Allting annat hade varit oväntat. Onormalt. Allt är precis som det borde och ska i Bieberland. Och det är exakt den känslan som etsar sig kvar i tumultet bland alla gråtande fans och det kaos som uppstår när Justin Bieber får spel på scenen och lämnar efter en låt. Att ingenting har förändrats. Justin har lämnat scener förut. Fått spel på fans. Inte klarat tempot och stressen och pressen. Den drygt två år långa pausen som tagit slut precis nu är ett bevis för exakt det. I en intervju med australiensk media förklarade Justin att han behövde ta ett steg tillbaka för att pressen blivit för mycket, att 20 000 skrikande fans varje kväll blivit ett normaltillstånd.

Frågan är varför det ens riskeras att det ska behöva hända igen.

Frida Söderlund.

Det exklusiva Norgebesöket var maxat till bristningsgräns. Maxat i ett Europaschema som maxats det med. Intervjuer, skolbesök, filmer från skatebordhallar, meet and greet och framträdanden. Ingenting stod rätt till från början. Allt försenades med flera timmar och fansen lämnandes utanför i kylan. Justins snapchat handlade om att han inte kände sig pigg alls och informationen var hela tiden bristfällig.

Dagen innan hade han bara lämnat en spansk intervju mitt i sändning.

Det som är viktigt att komma ihåg här är att trots den enorma framgången med "What do you mean", Biebers första Billboardetta någonsin, och med den uppföljande singeln "Sorry", så kommer det inga "allt är bra"-garantier. Bakom allt det finns en 21-årig kille som precis kommit tillbaka. Till synes bättre och starkare än någonsin. Till synes med en ny ork att ta sig an ett nytt land varje dag. Och bakom allt det står världens största fanbase med känslor som har legat latenta i väntan på exakt en sån här stund. En stund där Justin står på scenen igen. Där han spiller ut sin vattenflaska längst framme vid kanten och sedan kommer närmare än någonsin med en handduk som är hans.

Det var som uppgjort för att gå fel. 

Justin Bieber har varit världsstjärna stora delar av sitt liv. Hans team borde möjligtvis veta hur de ska agera för att han ska få fortsätta njuta av det så länge han kan. Ändå undrade många efter spelningen varför ingen hade lättat upp schemat, varför ingen tog tag i situationen framme vid scenen. Varför han ska behöva gå ut på instagram och säga att det blivit tufft igen.

Albumet "Purpose" släpps om drygt två veckor. Bieber har aldrig haft en sån stor förväntan på ett album någonsin. Börjar man räkna streams och sociala medier-följare och views på YouTube kan han stå inför sin största framgång – någonsin.

Låt det inte bli ett normaltillstånd som fäller honom igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Oslo

Norge