Mejla

Håkan Steen

Bowie gjorde omtumlande konst av sin egen död

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JIMMY KING
Nyheten om David Bowies bortgång vecklade ut albumet ”Blackstar” i sin fulla briljans.

Håkan Steen listar sina 10 bästa album från 2016

1. BLACKSTAR (DAVID BOWIE)
”Blackstar” var en häpnadsväckande mäktig skiva redan när den släpptes, på David Bowies födelsedag den 8 januari. Men nyheten om hans bortgång tre dagar senare fyllde i luckor och vecklade ut albumet i sin fulla briljans. Symboliken i den lite spretiga sjulåtarssviten ställdes i nytt ljus och videon till ”Lazarus” blev plötsligt så stark att den knappt gick att titta på.
Ingen artist har betytt mer för mig, och som om vi behövde ytterligare bevis på Bowies storhet gjorde han här omtumlande konst av sin egen död. Jag skakar fortfarande.

2. THE HOPE SIX DEMOLITION PROJECT (PJ HARVEY)
När det politiska mörker som dragit in över västvärlden i år blev synligt på allvar genererade det åtminstone sällsynt mycket patosladdad musik. PJ Harvey satte tonen i våras med det stycke febrig new journalism-rock om krig och krackelerad välfärd som är hennes nionde album.

3. KVINNOR OCH BARN (FRIDA HYVÖNEN)
Frida Hyvönen har alltid haft historierna som aldrig varit rädda för att göra ont. När hon började sjunga sina pianosånger på svenska hittade orden ännu längre fram. ”Kvinnor och barn” är en gripande novellsamling, knivskarp i ”Imponera på mig” och nästan outhärdligt personlig i ”Fredag morgon”.


4. LEMONADE (BEYONCÉ)
5. 22, A MILLION (BON IVER)
6. POST POP DEPRESSION (IGGY POP)
7. MY WOMAN (ANGEL OLSEN)
8. SOLNEDGÅNGEN (ANDREAS MATTSSON)
9. GOOD ADVICE (BASIA BULAT)
10. A MOON SHAPED POOL (RADIOHEAD)

avHåkan Steen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM