In Flames chockar – med udda juveler

Publicerad:

MUSIK

Bandet satsar på exklusiva nummer och spelglädje i tajt turnépremiär

1 av 5 | Foto: Tommy Södergren/Rockfoto
Anders Fridén i In Flames.

Senast lovade Fridén en påse In Flames-hits.

Den här gången utgår han i från att en del i publiken står som frågetecken.

Väldigt jublande frågetecken, i så fall.

Byter ut bomberna  In Flames satsar mer på en intimare stämning och mindre på bomber i turnépremiären. Publikfavoriter spelas, men även mer udda nummer, vilket skapar en speciell dynamik. Det är lätt att tro Anders Fridén när han säger att bandet längtat efter turnén.Foto
Foto: Tommy Södergren/Rockfoto
Byter ut bomberna In Flames satsar mer på en intimare stämning och mindre på bomber i turnépremiären. Publikfavoriter spelas, men även mer udda nummer, vilket skapar en speciell dynamik. Det är lätt att tro Anders Fridén när han säger att bandet längtat efter turnén.Foto

1 500 fans inträngda i en akustiksäkrad kongresslåda med drygt tio meters takhöjd har blivit synonymt med intim klubbturné. Det säger det mesta om In Flames status i dag.

Det lilla är rätt stort, trots allt.

Nu har Göteborgsbandet lyckligtvis gjort mer än dragit ned på ljuset, bomberna och lokalhyran. Efter storslagna möten med den svenska publiken på jättelika scener är det tajtare formatet uppfriskande i sig.

Gör något extra

Men det som verkligen gör premiären – och så klart resten av klubbturnén – exklusiv är att In Flames verkar ha bestämt sig för att göra något extra av kvällarna. Något annorlunda. Det finns givetvis mycket publikfriande material kvar i setet men en hel del har fått kliva åt sidan. I stället plockar bandet fram udda juveler som ”Egonomic”, ”Drifter” och ”Crawl through knives”.

Det känns lite som att få botanisera i Anders Fridéns exklusiva whiskeysamling. Som att få smutta lite på några av de mest sällsynta flaskorna för att sedan fortsätta festen med den gamla vanliga kassen man slentrianhandlat från Bolaget.

Vinner på dynamik

Såna kvällar blir oftast ­lite trevligare. Därför känns också väl inkörda ”Take this life”, ”Cloud connected”, nya live-esset ”Deliver us” och ”Only for the weak” ­lite extra mycket här i Norr­köping. De vinner på setets dynamik.

Men det är inte hela sanningen. Det är svårt att inte tro på Fridén när han säger att bandet längtat efter den här intimare turnén, spelglädjen känns allt annat än påklistrad. Att sångaren får hålla ihop rösten på ren vilja den sista halvtimmen är bevis nog.

Här spelar In Flames

April

10 Huskvarna, Folkets Park Teater Ladan

11 Trollhättan, Folkets Hus

13 Örebro, Klubb 700

14 Linköping, Garden

15 Karlstad, Nöjes­fabriken

21 Åre, TV4 Sport Arena

22 Piteå, Norrmalmia

24 Umeå, Idun

25 Gävle, Maxim

Maj

02 Stockholm Debaser Slussen

Turnépremiär

In Flames

Turnépremiär på Flygeln, Norrköping . Publik: 1 500, utsålt. Längd: 90 minuter. Bäst: ”Liberation” och ”Only for the weak”, den låt som skär genom precis alla In Flames-­generationer. Sämst: Osexig premiärlokal, speciellt för en klubbturné.

Låtarna

”Embody the invisible”

”Bullet ride”

”Trigger”

”Crawl through knives”

”The quiet place”

”Where the dead ships dwell”

”Egonomic”

”Clayman”

”Liberation”

”Cloud connected”

”Drifter”

”System”

”Fear is the weakness”

”Ropes”

”Only for the weak”

”Deliver us”

”The mirror’s truth”

”Take this life”

”My sweet shadow”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN