Musikrecensioner

Så låter Pluras och Mauros nya album

Av: 

Joacim Forsén

MUSIK

RESEPOP Tv-inspelningarna går inte sällan hand i hand med artisternas musikkarriärer numera.

I spåren av vinterns TV3-serie ”Mauro & Pluras tågluff”, där paret gör en pittoresk och spartansk tågresa genom Frankrike, går duon ett helt varv. Två skivartister spelar in ett matprogram tillsammans, det föder ett charmigt reseprogram som blir till musik som släpps på ett album. 19 sånger som växt fram längs den aviga, intima resan. Allt ifrån den nyskrivna ”Väska full med trubbel”, Ratatas ”Försent” och Eldkvarns ”Långsamt tåg” till tolkningar av Peter LeMarcs pärla ”Tidvatten” och Jackie Greens americana-mysiga ”A thing called rain”.

Inspelat i köket till producenten Johan Lindströms studio har Mauro Scocco och Plura Jonsson fångat precis den där genuina värmen som genomsyrat duons tv-samarbeten, inte minst det franska äventyret. Det här är alltså väldigt långt ifrån den perfektion som inte minst präglat hela Scoccos karriär. Främst gitarrakustiskt eller försiktigt kompat. Ofta i en charmig DIY-anda. Med små medel tar vännerna ut svängarna, låter inspelningsskräpet ligga kvar i stället för att polera bort det och verkar fria mer än fälla. Det skapar en unikt lättsam efterfeststämning av opretentiösa tagningar och ett lekfullt botaniserande bland genrer. Skivan pendlar mellan golvstampad munspelsblues i Junior Parkers ”Mystery train” och Mauros nasalbrittiska röst i den countryformade Stones-covern ”Dead flowers”. Från den dystert skimrande sovrumsproduktionen på Olle Ljungström-låten ”Kaffe och en cigarett” till hur Plura hjälper Mauro att göra separationsboogien ”Dåligt väder” ännu mer sorgsen.

Få av skivans låtar berör visserligen på djupet. Versionerna av vännernas egna sånger ger nya nyanser men inga tagningar överglänser originalen.

Det är väl förmodligen heller inte ambitionen. Den stora behållningen är i stället att albumet får vara yvigt, avslappnat och kravlöst.

Med det blir ”Mauro & Pluras tågluff” inget omskakande stort album men en sympatisk förlängning av en redan väldig lyckad tv-historia.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner