Neil Young på sin absoluta musiktopp

MUSIK

Så bra är Neil Youngs Live at the Cellar Door

Foto: Neil Young.

ROCK Bara tre plus? Till en soloinspelning med Neil Young från 1970 där han premiärspelar ”Old man” och ”See the sky about to rain” och gör en sällsynt pianoversion av ”Cinnamon girl”?

Well, självklart är även den här nya delen i Youngs ”Archives”-serie full av fantastisk musik. Men möjligen hör den inte till det allra mest nödvändiga han har släppt ifrån sig.

Senhösten 1970 hade Neil Young brutit upp från Crosby, Stills, Nash & Young, gjort succé med tredje solo­albumet ”After the goldrush” och hållit sig undan några månader för att skriva låtar till det som skulle bli hans stora genombrott, ”Harvest”.

De sex kvällarna med dubbla set på Washington-klubben Cellar Door såg han delvis som repetition inför två konserter på Carnegie Hall i New York. Young hävdade själv till ganska nyligen att dessa inspelningar inte höll för att släppas på skiva.

Så illa är det givetvis inte. Vi möter en artist på sin kanske högsta kreativa topp och det vilar en kittlande spontan ”vara med när historia skrivs”-känsla över tagningarna.

Men den som vill ha solo-Neil live från den här tiden har en på flera sätt mer laddad platta i ”Live at Massey Hall 1971”.

BÄSTA SPÅR: ”Birds”.

ARTIKELN HANDLAR OM