Per Gessle i ny låtstrid

MUSIK

Tysk grupp stal refrängen till en Roxettelåt erkände

Per Gessle vann låtstriden mot Stephan Malmstedt, krävde honom på över en miljon kronor i rättegångskostnader – och hamnade i ännu en låtkonflikt.

Mot ett tyskt band.

– De har snott hela sticket från ”Jefferson” rakt av, säger Per Gessle.

Foto: Ulf Höjer
FICK RÄTT IGEN Per Gessle har än en gång fått rätt i en låtstrid. En tysk popgrupp vid namn Groove Coverage har erkänt att de använt refrängen till Roxette-låten Jefferson till sin egen hit God is a girl . Men den här gången behövdes inga utdragna domstolsförhandlingar. Det tyska förlaget kommer nu se till att Gessle får del av intäkterna från den tyska hiten.

Sedan ett decennium tillbaka har låtskrivaren Stephan Malmstedt drivit en låtstöldkampanj mot Roxette-sångaren Per Gessle och skivbolaget EMI. Malmstedt hävdar att Roxette-hiten ”Sleeping in my car” stulits från hans egen ”Jenny and I”.

Gessle och EMI fick rätt när fallet togs upp i High Court of Justice i London i november och Malmstedt krävdes på drygt en miljon kronor för kostnader i samband med rättegången. Nyligen avslogs hans överklagan.

Kopierat en Roxette-låt

Aftonbladet kan i dag avslöja att Roxette-stjärnan samtidigt hamnade i en ny låtstrid – med omvända roller.

I november fick Per Gessle uppgifter om att det tyska europopbandet Groove Coverage, som legat i toppskiktet på den tyska singellistan med hiten ”God is a girl”, anklagades för att ha stulit ett återkommande melodistycke ur Roxettes ”Jefferson”.

– Groove Coverage har takt efter takt tagit hela ”sticket” i ”Jefferson” och gjort en identisk musikalisk karbonkopia som de använder som refräng i ”God is a girl”, kommenterar Per Gessle för Aftonbladet.

Erkände direkt

Gessles musikförlag kontaktade det tyska bandets förlag.

Som erkände direkt.

– I fallet ”God is a girl” så har det absolut inte varit fråga om några advokaters inblandning. Denna affär har gjorts upp via respektive musikförlag och eftersom Groove Coverage erkände med en gång så behövdes det inte några juridiska ingripanden, säger Gessle.

I en uppgörelse mellan musikförlagen får Roxette nu ta del av intäkterna från hiten ”God is a girl”. Enligt sajten The Daily Roxette får Roxette 50 procent av inkomsterna. Roxettes manager Marie Dimberg uppger att uppgiften inte är officiell.

”Bara rykten”

Och Per Gessle dementerar.

– Det är bara rykten och långt ifrån sanningen.

I kommande numret av musikmagasinet ”La Musik” säger Gessle att han före Malmstedt-tvisten aldrig varit i några låtkonflikter.

– Men vaddå? Jag uppfann inte popmusiken. Det är just när det är snott rakt av som jag tycker att man ska reagera.

Claes Petersson ([email protected])