Cirkus tänder till på country

avHåkan Steen

tar emot hyllningarna Den amerikanska countrystjärnan Brad Paisley har en liten men hängiven publik när han uppträder i Stockholm.

I en countryvärld full av regler gör Brad Paisley lite grann som han vill.

Just därför känns han mer genuin än de flesta.

Brad Paisley viftar med en norsk flagga, säger att det känns fint att komma till Sverige och inse att ”ni är precis som vi” och undrar om ”bullshit” heter ”reindeer poop” här.

Den 39-årige ärkeamerikanen är måhända lite förvirrad över att för första gången få spela i Sverige, men framför allt överväldigad.

Hängiven publik

I hemlandet hör han sedan debuten för tolv år sedan till de stora countrystjärnorna och gör maratonturnéer mellan stora arenor.

På Cirkus spelar sångaren, låtskrivaren och gitarristen från West Virginia för en betydligt mindre men synnerligen hängiven publik, och han tänder uppenbart till av hur många som kan texterna.

Fötterna på jorden

Att Paisley blivit så stor beror nog inte minst på att han aldrig spelat för puristerna. Han blandar gärna rock och blues i sin moderna country – tungt svängande ”Old Alabama” lånar åtskilligt från Lynyrd Skynyrd – och även om det finns mycket heartbreak och whiskey i Paisleys country är han också mån om, och bra på, att skildra sin tid. ”Celebrity” och inte minst surfsvängiga ”Working on a tan” är skarpa, väldigt roliga låtar om kändis- och utseendefixering.

Att bandet låter så där avslappnat snortajt men ändå mänskligt som bara hårdturnerande amerikanska band kan göra hjälper förstås till. Liksom att Paisley själv är en jordnära och helt okonstlad fullblodsentertainer.

Han får gärna komma hit snart igen.

ARTIKELN HANDLAR OM