Lizzo krossar normer med mäktig r’n’b

avNatasha Azarmi

Foto: Pressbild
Lizzos tredje album är också hennes bästa hittills.

ALBUM På ”Cuz I love you” byter Lizzo ut hiphop mot r’n’b och visar att hon har en röst som är lika stor som nödvändig.


Lizzo
Cuz I love you
Atlantic/Warner


R’N’B I Netflix-filmen ”Someone great” står huvudkaraktären Jenny (Gina Rodriguez) i sitt kök och dansar till en av Lizzos låtar. Hennes förhållande har precis tagit slut och hon är hjärtekrossad. Men attityden som väller ut ur högtalarna limmar ihop henne för stunden.

Det är en träffande skildring av Lizzos musik.

31-åringen från Detroit har alltid rappat om självdyrkan, både på 2014 års debutalbum ”Lizzobangers” och uppföljaren ”Big grrrl small world”.

Den här gången har hon bytt hiphopen mot glödande r’n’b.

Rösten har växt och är i dag så stor att den spränger allt i sin väg. Redan sex sekunder in i albumet sitter jag och skakar på huvudet i förundran medan Lizzo skriker ut ”I’m crying cuz I love you!” i fullkomlig desperation.

I intervjuer pratar artisten ofta om hur kvinnor med icke-normativa kroppar exkluderas från mainstream-media. ”Nu är jag här och jag tänker berätta min historia”, har hon tidigare sagt.

Det gör hon ur ett kvinnligt perspektiv som annars saknas. Hon sjunger om att ha sex med andra och på egen hand. Hon sjunger om att hata fuckboys men älska sig själv.
I ”Soulmate” blir Lizzo kär på nytt varje gång hon ställer sig framför spegeln.

Och i ”Like a girl” lyckas hon till och med krossa den vidriga bilden av att tjejer är sämre när hon hyllar kvinnor som Lauryn Hill, Chaka Kahn och Serena Williams.
Här finns dessutom en av årets bästa låtar. I ”Uptown funk”-doftande singeln ”Juice” är hennes styrka fullkomligt överväldigande:

”No, I'm not a snack at all/Look, baby, I'm the whole damn meal.”

Lizzos röst är inte bara är gigantisk, den är också extremt nödvändig.
BÄSTA SPÅR: ”Juice”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM

R'n'b

Musik