Spellista: De 99 bästa och tuffaste låtarna från januari

avMattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JERKER IVARSSON
Sabaton är just denna vecka aktuella med två Sverigespelningar. På fredag smäller det i Göteborg och dagen efter i Stockholm.

SPELLISTA Att stöta ihop med andra svenskar i Berlin är knappast någon ovanlighet.

Desto mer uppseendeväckande kanske det är att bevittna en svenskfinsk förening – inför mer än 10 000 råmande tyskar.

Vilket leder oss rakt in i månadens spellista.

Klockan var strax efter två på natten, huvudet lite luddigt, steget en smula ostadigt.

Efter att ha gjort av med några kalorier till tonerna av bland andra H20, Street Dogs, Agnostic Front och kvällsavrundande Gorilla Biscuits hade sällskapet traditionsenligt tagit sig från konsertlokalen Astra i Friedrichshain till det mytomspunna vattenhålet Trinkteufel i Kreuzberg för att fortsätta kvällens festligheter. Jag menar, det var ju ändå en nysstorsdag i januari och det finns få saker så bra att inte några munnar fatöl och Berliner Luft-shots kan göra det bättre. Det är sedan länge känt och inskrivet i instruktionsboken.

Med andra ord kan det ha funnits en viss berusning i luften då Messengersignalen ljuder strax efter hemkomst till sovplatsen i Neukölln.

”Stannar du i Berlin två dagar så giggar vi där.”

Liksom framtrollad ur kontaktbokens mörkaste gömmor – vi har liksom inte haft nån kontakt på flera år – har Sabatons basist och strategiske ledare Pär Sundström alltså noterat att jag besöker den tyska huvudstaden och bjuder in till bandets utsålda gig i högst rymliga Max Schmeling Halle i stadsdelen Prenzlauer Berg på lördagen.


Sagt och gjort. Efter lite övertalning av vissa delar av sällskapet – alla förstår ju inte instinktivt det roliga med bomber, eld och svensk möp-metal – kommer det sig så att vi ändå strax före nio befinner oss i det där lite underligt formgivna schabraket i närheten av Mauerpark. Inramningen är korthårig, pensionsspararmogen, luktar lite korv och mycket öl (genidraget att servera generösa litersejdlar i plast utrustade med handtag i kioskerna gör ju sitt till) och i allmänhet sådär glatt uppsluppen som den ofta blir en lördagkväll.

För er som ska se dalkarlarna och det övriga turnésällskapet i Göteborg eller Stockholm i helgen – med tanke på att dessa gig äger rum i Scandinavium och på Hovet lär det ändå vara några stycken av er – ska jag inte spoila för mycket av det som händer på scen. Vilket ju ändå är en hel del, då kvintetten knappast har sparat på krutet i sin scenproduktion. Men jag måste ändå flagga för det parti då Sabaton bjuder in uppvärmningsakten Apocalyptica för att framföra några omarrangerade stycken ur diskografin.

Bland dessa har ganska så nysläppta studiosamarbetet ”Angels calling” smugit sig in – vilket också är ett av 99 spår som får sammanfatta den första månaden på tjugotalet i musik.


Men om nu inte just Sabaton är det som får dina trumhinnor att vibrera lite snabbare så finns det också mycket mer att upptäcka bland den gångna månadens musiksläpp.

De som ruskade thrashnacke tillsammans med Testament i Stockholm i fredags kan exempelvis återuppleva ”Night of the witch”, första singelsläpp från kommande studioalbumet ”Titans of creation”, i studioversion. Den ständigt växande och väldigt hängivna skara som har följt Parkway Drive från klubbgig till eldsprakande arenaframträdanden får sig färska ”The void” till livs, medan det i övrigt blandas och ges mellan återkommande välkändingar (Green Day, Pearl Jam, Katatonia och Dropkick Murphys för att nämna några), ett soloäventyr från Nightwishs skäggfagre basist/sångare Marko Hietala – och därtill kollaborationer mellan Kvelertak och Mastodons Troy Sanders å ena sidan och Ozzy Osbourne och Elton John (!) å andra.

Ja, ni förstår. Det är en väldigt brokig och uttrycksvarierad blandning som erbjuds. Så som det brukar vara.

Och som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Metal

Sabaton

Hårdrock

Rock

Punk