Ratar stjärnorna – för svensk pop

avKlas Granström

MUSIK

Superproducenten Axwell tar hjälp av Magnus Carlson till sitt debutalbum

Från madonna till magnus Stjärnproducenten Axel ”Axwell” Hedfors, till höger, har tidigare arbetat med internationell­a superstjärnor som Usher och Madonna. Hans nästa artist att jobba med är svenske Magnus Carlsson. ”Jag ville göra en platta som känns som ett riktigt album, det finns inte så många sådana artister i dag”, säger Axwell. Foto: Linus Höök

Till vardags är Axwell en av världens största dj:s som gjort låtar åt stjärnor som

Madonna, Usher och Timbaland. Men när han album­debuterar litar han hellre på en av Sveriges mest udda popröster för sången.

Nöjesbladet var med när Axwell och Magnus Carlson från Weeping Willows inledde ett unikt samarbete med singeln ”Centre of the universe”. 

Axel Hedfors, 32, mer känd som houseproducenten Axwell, må fortfarande vara okänd för en bred publik här hemma. Men bland den unga dansmusikpubliken i Europa och USA är han en superstjärna i klass med de världsartister han till vardags gör remixer åt. Då talar vi om namn som Nelly Furtado, Pharell från N.E.R.D och Cyndi Lauper, förutom redan nämnda ikoner.

Just nu sitter Axwell i en studio i Stockholm och slipar på de sista detaljerna till sin egen debutplatta. Första singeln heter ”Centre of the universe” och i stället för att ringa sina världsstjärnor till kompisar – så valde Axwell att kontakta M agnus Carlson, sångare i Weeping Willows som vokalist.

Nya influenser

– Jag vill göra en platta som känns som ett riktigt album, det finns inte så många sådana artister i dag. Jag har lyssnat mycket på Coldplay och vill ta in nya influenser i housemusik, säger Axwell om sitt val av popsångare som gäst.

Magnus Carlson, som nu också jobbar med en kommande platta med sitt Weeping Willows blev förvånad när Axwell hörde av sig.

Ibiza-vibbar

– Jag kände till Axwell, att han och Swedish House Mafia är stora utomlands, men för mig var den musiken mer Ibiza och Stureplan. Samtidigt har jag haft en favoritlåt med Axwell som jag gillat länge, ”Together” har jag lyssnat på mycket hemma, säger Magnus Carlsson.

Under dagen Nöjesbladet var med i studion spelade de in Magnus text och låten döptes till ”Centre of the universe”.

– Den handlar om den där känslan när du och din tjej, eller bästa kompis, har festat hela natten och står där på en strand och ser solen gå upp. När du känner att just här och nu är det bara ni två som är i ”The centre of the universe”, berättar Magnus.

Det är redan bestämt att singeln blir först ut från Axwells album och storbolag i England tävlar nu om att få släppa den.

Förlorar pengar

– Visst är det så, det handlar om runt en miljon i förskott bara för England, bekräftar Alex Kossek, personal manager åt Axwell.

Enligt källor till Nöjesbladet kostar Axwell nära 200 000 sek att boka som dj för en kväll. Men sedan i höst ligger de gigen på is och plattan tar all fokus.

– Axwell har säkert rensat 30 helger där han blivit erbjuden dj-gig bara för att hinna med plattan, så visst tackar han nej till stora summor pengar för detta, säger Alex Kossek.

Detsamma gäller remixer åt världsstjärnorna. Stora namn som Faithless och Taio Cruz har fått nej.

– Jag ångrar inget, fast Taio Cruz hamnade etta på billboardlistan efter att jag tackat nej, så det sved lite, säger Axe­l Hedfors och skrattar.