Tsunamin stoppar Klingvalls turné

MUSIK

Lena Maria Klingvall får inte möta sina fans

Foto: Lena Maria Klingvall blev nyligen uppmärksammad i Sverige när hon medverkade i ”Här är ditt liv”. Men i Japan har hon varit känd länge.

Sverige fick upp ögonen för henne efter ”Här är ditt liv” i SVT.

Men störst är hon i Japan – nu tvingas Lena Maria Klingvall ställa in sin turné efter katastrofen.

– Det tog ett par dygn innan man fick tag på alla man känner, säger hon.

Hon intervjuades av Ingvar Oldsberg, 66, i ”Här är ditt liv” i SVT och i kväll medverkar hon i ”Så ska det låta”.

Den senaste tiden har det rullat på snabbt för sångerskan och konstnären Lena Maria Klingvall, 42, som föddes utan armar.

Blev jättekänd

Men mest känd är hon i Japan. Efter att ha varit med i en dokumentär i SVT 1988, som såldes till Japan fick landet upp ögonen för henne.

– Man räknade ut att cirka 80 procent av Japans befolkning hade sett mig på tv. Sen var jag jättekänd, jag har gjort ett 40-tal turnéer och hundratals konserter runt om i hela Japan, säger hon.

I onsdags skulle hon ha åkt på sin nästa turné i landet. Men efter katastrofen har hon tvingats ställa in.

– Det är aldrig roligt att ställa in, det är slutsålt och allt är förberett. Och sen så händer det här, men i den situation som råder just nu i Japan så är det kanske inte en konsert man i första hand vill gå på.

”Drabbades hårt”

Det var ett par oroliga dygn innan hon fick tag på alla hon känner.

– En pianist som jag känner väl bor i Sendai som drabbades hårdast av jordbävningen, men de var alla välbehållna, det var väldigt skönt. Men de i sin tur känner flera som fortfarande saknas och vars hus är raserade, säger hon.