Publicerad:
Uppdaterad:

Ny Kent-låt släppt i natt

Av: Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu väntar album och turné

Nu har Kent släppt singeln ”Töntarna” och den 6 november kommer nya skivan ”Röd”. Det var två år sedan Kent senast släppte en skiva. ”Det kommer, som alltid när vi gör musik, att låta Kent”, säger Joakim Berg till musikbloggen PSL.
Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Nu har Kent släppt singeln ”Töntarna” och den 6 november kommer nya skivan ”Röd”. Det var två år sedan Kent senast släppte en skiva. ”Det kommer, som alltid när vi gör musik, att låta Kent”, säger Joakim Berg till musikbloggen PSL.

Kent är tillbaka.

I natt släpptes singeln ”Töntarna” och om en månad kommer albumet ”Röd”.

– Vi är extremt nöjda, säger Joakim Berg till SVT:s musikblogg PSL.

För två år sedan kom albumet ”Tillbaka till samtiden”.

Nu är det dags igen.

Kents åttonde album ”Röd”, som släpps den 6 november, har spelats in i New York, Berlin, Hyltinge kyrka och i bandets egen studio i Älvsjö, strax söder om Stockholm.

– Det kommer, som alltid när vi gör musik, att låta Kent. Det låter på ett visst sätt och det blir på ett visst sätt när vi gör musik tillsammans. Det har fått spreta lite, säger sångaren Joakim Berg till musikbloggen PSL.

Började i turnébussen

Sent i går kväll släpptes singeln ”Töntarna” digitalt. 12 oktober släpps den med tre spår i handeln. Ett av dem är en remix gjord av Johan T Karlsson, alias Familjen, som också medverkar på ”Röd”.

– Vi tycker ju att han är fantastisk! Bra på det han gör och en underbar snubbe att hänga med. Han har hälsat på i studion under inspelningarna och är faktiskt med och körar på några låtar också, säger Joakim Berg till PSL.

Första inspelningen av ”Röd”, som har elva spår, gjordes i mars förra året i bandets turnébuss. Medlemmarna jobbade därefter på var sitt håll och pratade om skivan på telefon. Joakim Berg åkte sedan till New York tillsammans med bandets basist, Martin Sköld.

Där skrev de klart sex låtar.

– Oftast funkar det så att om jag skriver en vers så tar han refrängen. Och tvärt om. Vi har en låtskrot också, ett upplag av delar som inte kommit till användning tidigare. En grej som är dålig och töntig i en låt kan vara fantastisk i en annan låt, säger Joakim Berg.

”Alla är kreativa”

Det är ett nytt Kent som lyssnarna möter. Att inte upprepa sig var viktigt.

– Vi är på väg någon annanstans nu. Framför allt har vi det så väldigt roligt just nu. Det är så bra stämning i gruppen. Alla är kreativa, det finns ingen prestige och alla bara gör.

– Dessutom behöver vi inte bry oss om att försöka vara coola längre. När man är yngre köper man kläder för att bli cool, och skivor för att visa vem man är. Hur vi än gör tycker ändå ingen att vi är coola och det är otroligt befriande.

Till våren turnerar Kent i Norden med den nya skivan.

Publicerad:
Publicerad: