Musik

”Nu sluter vi cirkeln”

Av: 

Emily Asserbäck

MUSIK

In Flames avslutar två års världsturné i Sverige

Två års turnerande lider mot sitt slut.

Nu hotar hälsan de sista spelningarna.

– Det är dags att trycka på off på In ­Flames-knappen en stund nu, säger sångaren Anders Fridén, 36.

Det är en krasslig Anders Fridén som svarar i luren. Han hostar och snörvlar men han vägrar att låta influensan gå ut över fansen på hemmaplan.

– Jag känner mig jävligt nedbruten men jag får tappa benen först innan jag ställer in, säger han.

Det är kanske den inställningen som har byggt In Flames imperium. Metalbandet från Göteborg startade i början av 90-talet. I dag är de en av Sveriges största musikexporter och har varit förband till bland andra Metallica, Iron Maiden och Black Sabbath. Något som kännetecknar det hårt arbetande bandet är turnerandet.

– Nu har vi snart varit ute i två år. Det känns ganska bra ändå, det är roligt och man känner sig inte helt uttömd som man kanske skulle kunna tro, säger Anders Fridén.

”Så passionerat”

Sedan 2005 har bandet gjort över 450 spelningar. Bara med den senaste plattan ”A sense of purpose”, som kom 2008, har de varit flera vändor i Asien, Australien, Europa och USA.

Samma turné tog också bandet till Sydamerika för första gången, där publiken var helt överväldigade. Anders Fridén berättar om en spelning i Colombia som kommer att finnas med honom resten av livet.

– Det var helt galet. Man hörde knappt vad man spelade för de sjöng inte bara med i texterna utan även i gitarrslingorna. Vi behövde inget ljus på scen för deras kameror blixtrade hela tiden. Det var så passionerat, det var en jävla upp­levelse, säger han.

Efter att ha gått av och på scener runtom i världen börjar turnén lida mot sitt slut. I helgen spelar In Flames för sina svenska fans i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Det är alltid jävligt kul att spela hemma. Scandinavium för mig är det stället där jag kollade på konserter och stod och drömde när jag var liten. Nu ska man stå där själv och spela, det är någon slags cirkel som sluts, säger Anders Fridén.

Planerar ny platta

Vad händer efter turnén?

– Vi tar några månader ­ledigt och sen har vi tänkt börja spela in i slutet av nästa år någon gång. Vi vill ha ut en platta innan sommaren 2011.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert: