Ny undersökning: 7 av 10 artister är män

MUSIK

Fortsatt dålig jämställdhet på svenska festivaler: ”De tror att någon annan ska lösa det här åt dem”

Foto: In Flames publikhav från Bråvalla 2015.

Sju av tio artister på svenska festivaler är män.

Bråvalla är nästan sämst i klassen.

– Jag tror inte att de har velat eller försökt, säger Kristina Wicksell, pressansvarig för Jämställd festival.

Nästan sju av tio akter på svenska festivaler i sommar är mansdominerade. Det visar en sammanställning som föreningen Jämställd festival har tagit fram.

Rammstein, Mumford & Sons, Volbeat och Tenacious D är några av huvudakterna som framträder på Bråvalla i helgen. Festivalen är enligt statistiken nästan sämst i klassen. I år med 83 procent mansdominerade akter.

”Trampar bara på i gamla hjulspår”

– Just Bråvalla är lite av ett mysterium. De är en så genrebred festival som bokar mycket kommersiella popakter och där finns det massor av kvinnor som är jättestora. Jag tror inte att de har velat eller försökt. De trampar bara på i gamla hjulspår, säger Kristina Wicksell som är pressansvarig för Jämställd festival.

Undersökningen har genomförts under fem års tid och det går fortsatt trögt för jämställdhetsarbetet på Sveriges festivaler.

– Det finns fortfarande en tro på att det här kommer lösa sig av sig självt. Många säger att det är ett branschproblem och hos flera festivaler finns inställningen att de inte kan göra något åt det. De tror att någon annan ska lösa det här åt dem och att de inte behöver göra något själva. Men om alla resonerar så, så kommer det inte att hända någonting alls, säger Kristina Wicksell.

Finns positiva exempel

När Jämställd festival började räkna var statistiken ännu värre. 2012 var 8 av 10 akter på svenska festivaler mansdominerade.
Samtidigt lyfter Kristina Wicksell fram flera positiva exempel som Popaganda och Storsjöyran som nu arbetar aktivt med könsfördelningen.

– Och vi kollar även på många mindre och nystartade festivaler. Där finns en trend att många ser det som en självklarhet att boka jämställt, säger hon.

Bråvallafestivalen arrangerar av FKP Scorpio. På onsdagsmorgonen hade deras presschef Kajsa Apelqvist inte tid att svara på Nöjesbladets frågor om Jämställd festivals undersökning. Nöjesbladet har därefter fortsatt söka henne.

ARTIKELN HANDLAR OM