Spretig julshow

1 av 2 | Foto: Markoolio sjunger för barnen – om hembränt.
MUSIK

Populär barn-tv som liveföreställning. Då blir det falsksjungande Idoler, en tjatig buktalerska och en pruttande Markoolio.

Precis som i fjol satsar TV 4 på att bygga varumärket ”Lattjo Lajban” genom att programledare och artister möter sin publik i två Globen-föreställningar. Men det var gjort med mer engagemang och fantasi i fjol. I år spretar det åt alla håll. Tobbe Trollkarl gör i stort sett allt utom det han kan, trolla.

Konstiga tomtenissar

Programmets egen Bon Jovi, Mojje, har säker hand med publiken, men rockversionerna av kända julsånger blir bara stelbenta. Jonsson & Pipen (Stefan Roos, Mikael Riesebeck) är sjukt roliga i sin tv-serie, men mest bara konstiga som skrikande tomtenissar.

Fast mina barn (7 och 8 år) tyckte att det nästan var lika bra som i fjol. Vi var oense om buktalerskan Zillah och apan Totte (tjatigt, tyckte jag, jätteroligt, tyckte de), men överens om att Idol-deltagarna inte tillförde särskilt mycket. Idol-Evelina var långt ifrån sämst, men efter hennes duett med Markoolio i ”Värsta schlagern” blir det plötsligt solklart hur jäkla mycket Linda Bengtzing lyfter den låten.

Markoolio levererade annars, förstås. Gjorde ett bisarrt pruttnummer som Dr. Mugg. Och skapade en mycket märklig stämning, när han fick tusentals barn att skråla allsång om att ”dricka hemkört” och vara ”lite lullig var dag”.

ARTIKELN HANDLAR OM