Recension: Ylvis på Globen

avHåkan Steen

Nöjesbladet Håkan Steen om spelningen

1 av 6 | Foto: Carolina Byrmo
Pepp publik på plats.

Att skapa arenashow av ett gäng komedihits från Youtube är inte det lättaste.

Ylvis svenska scendebut blir både vin och vatten.

Bröderna Bård och Vegard Ylvisåker – sedan många år tillbaka populära komiker och programledare hemma i Norge – fick för snart två år sedan en viral hit med videon till låten ”The fox”.

Låten gjorde de med norska fantomproducenterna Stargate (Beyoncé, Rihanna) och det som var tänkt som ett klacksparkigt nummer i deras tv-show tog dem plötsligt till USA där de fick sjunga om räven med både Ellen DeGeneres och Jimmy Fallon.

Hemma i Norge blev suget efter sketchlåtarna till en full arenashow, och det är den som nu även letat sig till Stockholm.

Inspireras av USA

Ylvis är fostrade i modern amerikansk tv-humor – att inte jämföra med Andy Sambergs grupp The Lonely Island är i princip omöjligt – men förser den med en tydligt norsk, medvetet lite töntigare twist.

Konceptet går ut på att ta en enkel, absurd idé per låt och dra den så långt over the top som det bara är möjligt. Att rulla in med stort band, körer, sex dansare, massor av pyro och otaliga scenkostymer och sjunga lädertuggande metal om ”shabby chic”-inredning, countrytechno om det svåra med att knyta knopar och futuristisk electro-r’n’b om yoghurt.

Oväntat bra låtar

Det är initierade pastischer och inte minst ofta oväntat bra låtar, och mycket av det jag trodde skulle vara för norskt, som hyllningen till diplomaten Jan Egeland, hör de facto till det som river ned störst jubel.

Men den som söker humor som provocerar det minsta lilla får leta någon annanstans. Somliga idéer känns lite för simpla och ibland doftar det kanske väl mycket buskis.

Som showmän är emellertid Ylvis-bröderna slösaktigt begåvade. Stor humor uppstår när de gör sexig förförarsoul om en helg i sommarstugan (”The cabin”). Och när de in i minsta nörddetalj gör Kraftwerk av sin gamla tramslåt om snoppen, ”Ytterst på tissen”, är det om inte genialiskt så åtminstone väldigt charmigt.

Alla låtarna

Pressure

Shabby chic

Jeg heter Finn

Work it

Mr Toot

Pie Jesu

Massachusetts

Trucker’s hitch

Intolerant

The cabin

Careless whisper

Janym

Ytterst på tissen

Yoghurt

Stonehenge

Jan Egeland

Extranummer:

The fox (What does the fox say?)

ARTIKELN HANDLAR OM