Tobias Forge (Papa Emeritus, Mary Goore)

Tobias Forge: Det blir ett jävla dravel om det vi gör är bra eller dåligt

Sångaren i Ghost om kritiken – och försäljningsrekordet i USA

Av: 

Sofia Bergström

Cardinal Copia är ett avslutat kapitel, bered i stället en väg för Papa Emeritus IV – Ghosts nya ansikte utåt.
Cardinal Copia är ett avslutat kapitel, bered i stället en väg för Papa Emeritus IV – Ghosts nya ansikte utåt.

MUSIK

Ghost är aktuella med femte albumet ”Impera”.

Rockbandets grundare och sångare Tobias Forge förväntar sig hetlevrade diskussioner om skivan, men trivs i rollen som vattendelare.

– När folk skriver dåliga saker om oss på nätet hjälper det oss, säger han till Aftonbladet.

Tobias Forge har nyligen kommit hem efter en turnévända i USA – Ghosts första sedan pandemin drog igång – och tar sig igenom dagarna i en dimma av jetlag. När Aftonbladet når frontmannen på telefon har ”Impera” varit ute i ett par dagar.

Forge förväntar sig att skivan kommer att bli en vattendelare, precis som Ghosts tidigare material.

– Det blir ett jävla dravel om det vi gör är bra eller dåligt. Att Ghost är polariserande har varit en bra grej, det ska gudarna veta. När folk skriver dåliga saker om oss på nätet hjälper det oss. Så länge det snackas om Ghost så är vi aktuella. Det räknar jag inte med, någon gång kommer det att vända.

Ghosts sångare Tobias Forge tilldelas Regeringens musikexportpris 2019.

”Sunt självhat”

Forge erkänner att han kan uppskatta förutsägbarhet från akterna han själv lyssnar på, men att han i egenskap av musiker vägrar att upprepa sig själv och därför experimenterar med allt ifrån reggae till musikalmusik på ”Impera”.

– Utgångspunkten är alltid att Ghost ska vara medryckande och melodiskt. Men för mig är det samtidigt viktigt att göra en skiva som inte är en efterapning av vad Ghost har gjort innan, berättar Forge. Men det är fortfarande 40 minuter rock ’n’ roll, det är inte väsensskilt från det vi gjort innan.

Däremot blir skapandet sällan helt friktionsfritt. Forge förklarar att han alltid kommer till en punkt när han hatar allt det hör i inspelningsstudion. ”Hearing AIDS”, som han själv kallar det. Så var även fallet med ”Impera”.

Vad beror det på, tror du?

– Det har nog med sunt självhat att göra (skratt). 

Hur gör du för att hantera det?

– Ibland räcker det med att någon annan kommer in i skapandet för att få upp ångan igen. Man måste man ha ett bollplank, som hjälper en att ta tillvara på det man har.

Ghost med dåvarande sångaren Cardinal Copia (Tobias Forge) värmer upp publiken före Metallicas konsert på Ullevi 2019.

Även den här gången har Forge haft gott om bollplank i låtskrivandet – Salem Al Fakir och Vincent Pontare, Joakim Berg (Kent), Max Grahn och Peter Svensson (The Cardigans) för att nämna några.

Du beskriver dig ofta som en perfektionist med stora kontrollbehov. När jag intervjuade dig för några år sedan beskrev du dig själv som ”extremt jobbig” att ha att göra med. Hur går det ihop med att jobba med flera låtskrivare?

– Man blir bra på att se sina brister när man jobbar med andra, och det kan väl aldrig vara något dåligt tänker jag. Det finns mycket att lära sig av andra. När det är bra personkemi blir det kul också.

”Det är fullkomlig bullshit”

I tidigare intervjusammanhang har du berättat om att Ghosts amerikanska skivbolag är mån om att musiken får en ”amerikansk touch”. Vad innebär det?

Det är mest diskussioner om praktiska saker, som var vi ska spela in och med vilka. Det är fullkomlig bullshit. Visst, det skulle inte skada att ha ett par amerikanska öron i studion när man sjunger på engelska. Men bara för att det statistiskt sett kommit fler framgångsrika skivor från USA betyder inte det att blir bättre att spela in i en studio där. Det sitter ju i hur man gör saker. Det är ett politiskt spel för dom. För mig handlar det om att pruta. Typ så.

Känner du att du på något sätt behöver kompromissa med musiken?

Nej, inte alls. De kommer inte in i studion och säger: ”Ändra på det där eller det där”. 

Ghost på scen i Mexiko 2016.

Efter försäljningsrekordet i USA: ”Jag är jättehappy”

”Impera” har gjort en raketresa på topplistor över hela världen. I skrivande stund har skivan precis norpat andraplaceringen på den amerikanska Billboardlistan. Den enda svenska akten som har överträffat det är Ace of Base. Ghost har även slagit försäljningsrekord i USA – ingen annan akt har sålt lika många fysiska skivor hittills i år. 

Via mejl kommenterar Tobias Forge de senaste dagarnas framgångar.

– För att citera Christer Sjögren: ”jag är jättehappy”!

Hade du kunnat föreställa dig det här när du först började utforma Ghost?

– Nej. Drömmen fanns där men jag trodde inte den skulle uppfyllas med Ghost.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ghost i topp på amerikanska Billboard

ÄMNEN I ARTIKELN

Tobias Forge (Papa Emeritus, Mary Goore)

Ghost (rockgrupp)

Musik

Billboard