Hurula sjunger vackert och varsamt

Hurula visar upp en ny sida av sig själv.
Hurula visar upp en ny sida av sig själv.

ALBUM Hurula har gjort sitt mest ömsinta album hittills. Dessutom visar ”Ingen är kär i år och andra sånger” upp en helt ny sida av honom som sångare.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Hurula
Ingen är kär i år och andra sånger
Razzia/Sony

ROCK En stor del av ”Ingen är kär i år och andra sånger” fokuserar på just kärleken. Visst har Robert Hurula snuddat vid ämnet förr, inte minst på albumet ”Vapen för dom hemlösa”. Höjdpunkten ”Ont som jag” är till och med en av de bästa svenska kärlekslåtarna som har släppts på senare år. Inlevelsen är slående.

Men det känns annorlunda nu. Nerven finns fortfarande där men är mjukare, mer omfamnande. Även i låtarna om uppväxt och utanförskap. Det låter ofta som att Hurula sjunger direkt till någon och försöker trösta.

Singeln ”Otrygg provanställning” handlar om en nästan omöjligt jakt på trygghet men Hurula sträcker samtidigt ut en hjälpande hand: ”Men du vet du har en vän i mig/Snälla säg, hur är det med dig?” sjunger han.

Det är främst i inledande ”Våldsam busshållplats”, en låt om samhällets klassklyftor, som frustrationen hörs som tydligast. Hurula sjunger uppgivet om platser ”där ingen kliver av”.

Albumet är inspelat tillsammans med stjärnproducenten Björn Olsson i hans studio på Tjörn. Samarbetet har resulterat i ett större fokus på rösten. Målet har varit att känna sig mer som en sångare, något Hurula i intervjuer förklarar att han tidigare inte har gjort.

Sången är mer harmonisk och präglas av en ny varsamhet. Albumet sticker ut som hans absolut mest ömsinta hittills och det är just de stunderna, när Hurula närmar sig mikrofonen med försiktighet, som träffar hårdast. Frågan är om han har gjort en lika avskalad och kärleksfull låt som avslutande ”Blåmärkena”. Stråkar, akustisk gitarr och hudlös sång bär hela låten framåt.

Hurula sjunger också ofta om kärleken till sin fru. Av dessa är ”Se dig le” den vackraste. ”Hur kan du inte se, hur kan du inte veta vad jag är beredd att ge för att se dig le?” frågar han.

Det känns som en ynnest att få höra Hurula så sårbar.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE