Jorja Smith hintar om något storslaget

Publicerad 2021-05-14

Om melodierna vore lika starka som Jorja Smiths röst hade nya albumet blivit en sensation.

ALBUM ”Be right back” är stundvis en stark påminnelse om vad vi kan förvänta oss från en av Englands bästa röster.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Jorja Smith
Be right back
Famm


POP När Jorja Smith var liten brukade hennes mamma tvinga henne att sjunga i kyrkan hemma i brittiska Walsall. Hon hatade det, tyckte att det var pinsamt att uppträda framför andra.

Hon trivdes bäst själv framför pianot hemma, vid den skrev hon sin första låt som elvaåring. Sju år senare flyttade hon till London för att satsa på musiken, jobbade på Starbucks och spelade in låttexter på telefonen under varje rast.

Musiken har från första början speglat hennes mer introverta sida. Debutalbumet ”Lost and found” var tolv tillbakalutade och avskalade soulpopballader, men fulla av både hjärta och själ.

”Be right back” är långt ifrån lika slagkraftig som debuten men ska å andra sidan inte betraktas som en uppföljare. Det är snarare en present till fansen i väntan på nästa album, låtar som Smith bara råkade ha över. Därav titeln ”Be right back”.

Det är ungefär på den nivån som mycket av musiken ligger. Smith sjunger exceptionellt bra över klara beats och stråkar. Talangen är ständigt slående.

Men melodierna känns svagare, det är som om hon inte orkat lägga ner någon tid på att fylla dem med liv och karaktär. Lyssningen formas därefter: in genom ena örat och ut genom det andra.

Samtidigt finns här också några av 23-åringens bästa låtar hittills. ”Addicted”, ”Weekend” och ”Gone” är vackra ballader som alla lyckas ta sig ända in på djupet. Särskilt när hon i den sistnämnda frågar sig varför livet måste gå ut på att behöva förlora de man älskar.

Att Jorja Smith själv rycker på axlarna åt dessa låtar säger rimligtvis något om vad som väntar.
BÄSTA SPÅR: ”Gone”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS