En skiva att vara stolt över, Love Antell

Så många Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus får ”Barn av Amerika”

POP Skivan ligger, milt uttryckt, i tiden. ”Barn av Amerika”, Love Antells andra solo­album, är en skiva om migration.

Stockholmaren passar på att använda de nya strålkastare som riktas mot honom efter höstens exponering i ”Så mycket bättre” till att göra popmusik om samtidens mest brännande politiska ämne.

Antell sjunger om in- och utvandring, om hur människors rörlighet över gränser driver utvecklingen framåt och alltid har gjort det, hur mycket olika kulturer kan berika varandra om man ­bara har modet, viljan och orken att försöka förstå det som är främmande och obekant.
 

Han berättar om migration och resande på olika villkor, om hur turism och social utslagning existerar sida vid sida. Antell sätter också migration i ett historiskt sammanhang, berättar om hur Amerika byggdes av invandring och hur inte minst många svenskar som lämnade allt fick en ny chans i det nya landet.

Låten ”Europa”, en översättning av amerikanske folksångaren Joe Glazers ”America, America” om löftena som mötte immigranterna till USA i början av 1900-talet, handlar plötsligt om den sortens, ibland idealiserade, tankar och känslor som odlas bland dem som i dag flyr norrut över Medelhavet i skraltiga båtar med hopp om ett bättre liv i väst.

Det är en politisk skiva som inte väjer för mörkret – ”Lucia”, en av de starkaste låtarna, handlar om en vän som ramlar ur systemet och ut på gatan – men som alltid aktar sig Antell för att måla plakat eller peka med hela handen i protest. Han tecknar hellre tidsbilder, med omsorgsfullt valda detaljer och referenser, för att erbjuda lyssnaren nya sätt att se tillvaron.
 

Musiken talar samma språk. Det här är, som Antell­-ido­len Thåström kunde ha uttryckt det, inga neråtsånger. ”Barn av Amerika” vill visa på möjlig­heter, och gör det med popmelodier som effektivt triggar den känslan.

Låtarna är skrivna tillsammans med The Wannadies- och Amanda Jenssen-bekante producenten Pär Wiksten, och har kommit till på resor såväl i Afrika som i New York och Sarajevo.

Det har blivit en varierad och lödig samling sånger, som vill nå ut och gör det ­utan att för den skull ta de lättaste vägarna.

”Barn av Amerika” är en skiva att vara stolt över.

BONUS

BÄSTA SPÅR: ”Underhåll oss”. New wave-dansant pop som doftar marockansk källarklubb och med en titel som passar till Nirvanas ”Smells like teen spirit”.

VISSTE DU ATT... Love Antells föräldrar kommer från Finland. De träffades på båten från Finland till Sverige på 70-talet, när Loves mor egentligen var på väg till USA. Love har dubbelt medborgarskap.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Love Antells ”­Gatorna tillhör oss”, Joe Glazers ”Welcome to America”, Håkan Hellströms ”2 steg från Paradise” och Thåströms ”Kärlek är för dom”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN