Veckans singlar: popolyckor och kosmisk briljans

SINGLAR I dag är nästan varje popvecka en bra popvecka. Florence + The Machine, Nicki Minaj och Neko Case höjer pulsen i april.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Neko Case
Bad luck
Anti
POP Musikvärlden leker ombytta roller just nu. Popartister som Kylie Minogue och Justin Timberlake flirtar med country. Renodlade countryartister som Kacey Musgraves eller altcountrynamn som Neko Case går åt motsatt håll och sjunger pop. Det kommande albumet ”Hell-on” är mixat i Stockholm. På sex spår är Björn Yttling från Peter Bjorn & John medproducent. ”Bad luck” är en oemotståndlig singel om en olycka. Låtskrivaren och artisten från Virginia spelade in den i Stockholm precis efter att hon fått veta att hennes hus brunnit ner, inklusive ladan. Att lyssna är som att öppna fönstret och släppa in våren. Det är framför allt ljudet av att rycka på axlarna och gå vidare.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Nicki Minaj
Barbie tingz
Cash Money Records
HIPHOP Det är knappast en tillfällighet att Nicki Minaj släpper nya låtar samma vecka som debutalbumet ”Invasion of privacy” med Cardi B dominerar hiphopscenen. Spekulationerna om vilka de hårdaste dissraderna vill skjuta ner kokar. Remy Ma? Cardi B? Nas? En sak är dock säker. Debatten om vem som är världens rapdrottning är inte över. Missa inte heller hennes andra och rykande färska singel, ”Chun-li”.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Janelle Monáe feat. Grimes
Pynk
Bad Boy
R’N’B Janelle Monáe beskriver ”Pynk” bäst själv: ”en hyllning till skapande och att älska sig själv, sexualitet och pussy power”. I musikvideon föreställer de David Bowie-inspirerade byxorna en vagina. Musikaliskt svävar Prince och hans ande över precis allting, speciellt på singelns andra spår ”Make me feel”. Över huvud taget visar Monáes kosmiska och genreöverkridande ”fynk” – låtarna, omslagen, konserterna – att popmusikens framtid alltid har varit queer.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Kamasi Washington
Fists of fury/The space travellers lullaby
Shoto Mas/Young Turks
JAZZ Vi måste prata mer om den nya hiphopgenerationens störste jazzsaxofonist. Kamasi Washington från Los Angeles har inte bara medverkat på de två senaste albumen med Kendrick Lamar. Han är även enda jazzartisten i dag som kan toppa sajten hos rockmagasinet The Rolling Stone. Här fortsätter resan som började med debuten, trippelalbumet ”The epic”, och minialbumet ”Harmony of difference”. En bländande och andlig mix av John Coltrane, Miles Davis-fusion, sakrala körverk, funk och Sun Ras afrofuturitiska rymdspiritualitet.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Florence + The Machine
Sky full of song
Universal
POP Det är en händelse varje gång som Florence + The Machine släpper nytt. Bandets konserter för tre år sedan var ett minne för livet. ”Sky full of song” är en sedvanligt barock popballad där stråkarrangemanget låter rock. Florence Welch sjunger med uppsträckta armar mot himlen men har levererat djupare och mer emotionella vulkanbrott tidigare. ”Sky full of song” släpps med anledning av Record Store Day nästa helg där den kommer att finnas som sjutumssingel.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Bebe Rexha
Expectations
Warner
POP Bebe Rexha har rötterna i Brooklyn och Albanien. Hon har bland annat skrivit hitsingeln ”The monster” åt Eminem och Rihanna. I nya låten ”Ferrari” sjunger hon om att vara som en italiensk lyxbil på Mulholland Drive i Los Angeles. Precis som Julia Michaels gjorde i ”Issues” attackerar Bebe Rexha refrängen som om hennes liv hängde på det.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Zayn
Let me
Sony
POP Kalla gärna den förre One Direction-medlemmens ”Let me” för en lillebror till de r’n’b-gotiska låtarna som The Weeknd gjorde på albumet ”Starboy”.

Publisert:

LÄS VIDARE