Lurade en hel musikvärld – eller?

avBjörn Berglund

Den mystiska Iamamiwhoami verkar vara svenska Jonna Lee

Foto: Lika som bär Svenska artisten Jonna Lee och den mystiska Iamamiwhoami.

Nej, det är varken Christina Aguilera eller Lady Gaga.

Det mesta pekar på att det är Jonna Lee som ligger bakom årets musiksnackis på internet.

En mystisk kvinnogestalt irrar omkring i ett skogslandskap till drömska, elektroniska toner. Samma kvinna insmetad till oginekännlighet i svart klet, sedan helt inplastad vid en orgel.

Klippen är uppladdade på YouTube av den mystiska signaturen Iamamiwhoami och är döpta till långa talserier och innehåller flera detaljer som verkar vara ledtrådar.

MTV fick blond lock

Det första klippet dök upp på YouTube i december och Iamamiwhoami har sedan dess vållat huvudbry för musikälskare över hela världen. De hemlighetsfulla klippen blev virala, som det heter på internetspråk. På bloggar och musiksajter diskuteras det vilt om vem som kan tänkas ligga bakom dem och många har gett sig den på att knäcka alla talserier och referenser.

Samtidigt fick MTV Newsroom en blond hårlock skickad till sig och det mesta pekade på en skickligt iscensatt pr-kupp.

Förnekade inblanding

Världsstjärnor som Lady Gaga och Christina Aguilera kommer ofta på tal. Speciellt Aguilera vilket fick stjärnan att gå ut offentligt och förneka all inblandning.

Men nu verkar det som om mysteriet närmat sig sin lösning. Killarna på den svenska sajten Ihavesynth.com tyckte sig känna igen den blonda figuren och gick ut på sin blogg med ett avslöjande – "Det är svenska artisten Jonna Lee".

Kände igen pojkvännen

De kände igen Jonnas pojkvän och producent Claes Björklund från det senaste klippet och hittade flera ledtrådar på Jonnas twitter – och visst är de lika varandra, Jonna och Iamamiwhoami?

Jonna Lee är för närvarande i amerikanska Austin för att spela på South by Southwest-festivalen. Nöjesbladet har förgäves sökt henne för en kommentar.

Jämför själva!

Här är Iamamiwhoami (obs! Extern länk)

Och här är Jonna Lee (obs! Extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube