– Jag såg inget ljus

MUSIK

Markus Fagervall om den svåra tiden efter ”Idol”, nya skivan – och vägen ut ur tunneln

1 av 6

Motgångarna förra året sänkte ”Idol”-vinnaren Markus Fagervall.

– Jag låg i soffan och grät och trodde att allt var förbi, säger han.

Nu gör han comeback med besked.

Förra året hann Markus Fagervall, 25, spela in en skiva på fyra dagar och ge 120 spelningar på åtta månader.

”Idol”-vinnaren lyckades även få sparken från både sitt jobb och sitt skivbolag.

Han skakar på huvudet åt minnet.

– Mitt i mastodontturnén ville skivbolaget att jag skulle släppa en ny skiva. Jag föreslog att vi skulle vänta. Då bad de mig dra åt helvete och sa att de inte vill jobba mer med mig.

Han rör sitt svarta kaffe.

– Och kicken från Julgalan fick jag efter en miss i kommunikationen med arrangören. Det blev en konflikt. Tråkigt, men det redde ut sig och jag missade bara några gig i mitten.

”Det sjukaste jag gjort”

Markus är just hemkommen från Los Angeles. Där har han spelat in en video till sin nya singel ”If you don’t mean it”.

– Det är bland det sjukaste jag har gjort. Vi åkte dit på fredagen, spelade in videon och fotade mig i en studio, sen åkte vi hem igen på söndagen.

Nya skivan kommer i oktober och ges ut på det lilla Luleå-bolaget DB POP. I samma veva kommer Markus vara högaktuell i TV4:s nya supersatsning ”Stjärnor på is”.

I höst vill han ge sig ut på turné igen.

– Man hoppas på att få lite spelningar efter skivsläppet. Det är målet, men man vet ju ingenting.

Är du nervös?

– Jag är jävligt nervös, för allting. Jag tänker så mycket. Undrar hur skivan ska mottas. Oroar mig för om jag har några fans kvar.

Fansen finns kvar

Men det har han. För bara ett par veckor sedan startade hans kvinnliga fans ett eget forum eftersom Markus hemsida är tillfälligt nedlagd. Över hundra inlägg har redan registrerats under tråden ”Vi kvinnor som gillar mannen Markus”.

– Haha, är det sant? Va kul. Gamla hemsidan var fruktansvärd, men nu när den nya kommer ska jag bli bättre på att hålla kontakt med dem.

I tre månader har Markus jobbat med nya skivan. Vid sin sida har han haft sitt gamla band – det var hans räddning efter en tung vinter.

– Förra året var extremt, och efteråt såg jag inget ljus i tunneln. I ett halvår låg jag bara och funderade ... den viktigaste insikten var att jag skulle sätta ihop mitt gamla band.

”Mycket poppigare”

Sagt och gjort. Tillsammans med grabbarna från förr har Markus skapat ny musik. Svårare var det att hitta en producent. Markus träffade flera olika innan allt slutligen klickade med Patrik Berger, som tidigare jobbat med bland andra Robyn och Darin. Och Markus är mer än nöjd med samarbetena.

– Den är mycket poppigare än förra skivan. Singeln ”If you don’t mean it” känns som en hit. Jag försöker att inte bygga upp förväntningar, men undermedvetet gör man det när man tycker att något är bra.

Redan nästa helg kommer singeln bli allmän egendom när han premiärsjunger den på Gry Forssells ”Sommarkrysset”.

– Nu kan jag bara hoppas att folk har samma smak som jag. Men jag är skitnervös. Jag har en hatkärlek till direktsändningar.

Uppväxt i Övertorneå

Namn: Markus Fagervall.

Ålder: 25 år.

Familj: Sambo med flickvännen Zara Hurtig.

Uppväxt: Född i Kiruna och flyttade till Övertorneå vid sju års ålder.

Bor: I Stockholm.

Inkomst: 144 787 kronor (taxeringsår 2007).

Aktuell: Ny skiva och ny video i höst. Deltar i TV4:s supersatsning ”Stjärnor på is”.