Darin sjunger perfekt P4-pop

avPer Magnusson

Så bra var Husbys pop-hopp på Cirkus i Stockholm

1 av 3

När popmusik i sin enklaste form är som bäst balanserar den perfekt på gränsen mellan briljans och banalitet.

Darin klarar oftast den balansgången galant.

Med hela sitt väsen signalerar den tioårsjubilerande skivartisten Darin Zanyar, 28, att han mognat. I vuxen-look (rock, glasögon och skägg) seglar han in på scenen. Bakom sig har han en stråkkvartett.

”Välkommen till min konsert”, säger han högtidligt.

Darin möts av ovationer. Publiken är sittande och medelålders. En kontrast mot första gången jag såg en förskräckt popidol framför tusen skrikande tolvåringar på en skivsignering i ett köpcentrum utanför Malmö. Men så har den forna ”Idol”-tvåan bytt musikalisk inriktning, från poppig r'n'b till innerligt P4-uttryck.

Sjunger perfekt – som vanligt

På turnépremiären sjunger Darin som vanligt flawless. Hans räckvidd spänner från Michael Jackson-knorrar till späd falsett. Han varvar material från sitt senaste svenskspråkiga album ”Fjärilar i magen” med ”Så mycket bättre”-covers och tidigare pophits i omstöpta versioner.

Av dem är ”Out of my life” i country-kostym det lite otippade utropstecknet. Vi får även ett gästspel från Eagle-Eye Cherry i ”Dream away”, låten de två skrev till SOS barnbyar.

Bäst på svenska

Men det råder ingen tvekan om att sångerna på svenska är de mest personliga som Darin skrivit. När de är tillräckligt starka, som den smäktande balladen ”Göteborg”, är resultatet självklart. I andra stunder landar musiken i lätt brådmogna plattityder.

Avslutaren ”Ta mig tillbaka” är en av de största hits Darin haft. Det är inte så konstigt. Den lilla nostalgitrippen till 90-talet är också banal, men den är - med sina rader om att cykla runt och nynna på ”Billie Jean” - så urbota ärlig att det inte spelar någon roll. I den känner man verkligen Husby-sonen.

ARTIKELN HANDLAR OM