Hotnights är en lyxig oas i leran

MUSIK

Veteranerna har vuxit upp – och hittat rätt

Foto: Pernilla Wahlman

Sjunde gången för Hotnights i Hultsfred.

Och om de visar något i?kväll är det att de har vuxit upp med stil.

Showen på Hawaii känns som en liten lyx-oas i leran.

Det är alltid modevisning när Sahara Hotnights står på scen nu för tiden men de har aldrig lyckats lika bra med det estetiska som på den här lite extra påkostade Hultsfredsspelningen. Deras sjunde sedan debuten 1997, berättar Maria Andersson för övrigt.

En albinopåfågel spanar på publiken från backdropen och scenen ramas in av vita fjädrar medan bandet klär sig enhetligt och snyggt i svart och vitt.

Har en stråkkvartett

För att rent soundmässigt förstärka det lyxiga och eleganta har de plockat in en stråkkvartett och arrangerat om en del av sina låtar.

Inte minst gamla ”Quite a feeling” laddas med helt nya nyanser och spänningar i den här återhållna versionen.

Jag brukade gilla Sahara Hotnights för larmet och den unga, ”ta inte skit från nån”-attacken och har ibland haft svårare att engagera mig i deras sentida, ­lite softare sound.

Sjunger en vän duett

Det kan jag fortfarande ha, även i?kväll. Inte minst tycker­ jag att de inte lyckas göra så mycket eget med vissa av låtarna från nya coveralbumet ”Sparks”.

Det mest spännande därifrån blir när den annars tämligen uppskruvade och högljudde amerikanen Andrew WK kommer in och sjunger en vän duett med Maria Andersson i fina Redd Kross-låten ”Mess around”.

Stänkare med stil

Men konserten känns ändå som ett tecken på att Sahara Hotnights börjar hitta rätt i sitt nya, mognare uttryck. ”Visit to Vienna” blir den stora publikfavoriten och låter som en stänkare med stil. Och sättet på vilket de levererar ”The loneliest city of all”, inte minst hur Maria Andersson sjunger texten, visar upp en livsvis finess som klär dem väldigt bra.

Det ska bli kul att se vad Sahara Hotnights hittar på när de kommer ut ur den så kallade skrivarbunkern nästa år, för det känns som att de är på väg åt ett intressant håll.