Dansar rakt in i hjärtat

1 av 3
MUSIK

När Benny Anderssons orkester spelar upp till dans är publiken ännu viktigare.

Vi tar alla fram vår inre Lasse Brandeby och kastar loss i tango och foxtrot.

Publiken gör halva konserten säger ett gammalt djungelordspråk.

Globen är ombyggd till folkpark. Man kan handla varmkorv och småkakor, läsk och grogg. Kulörta lyktor inramar dansbanan. Med två sorters publik.

De som vill titta och lyssna. En klunga står framme vid scenen. De kanske är fans till Helen Sjöholm eller vill räkna hur oändligt många olika instrument Kalle Moraeus spelar (9). En del kanske hoppas att Benny Andersson ska spela något från den där popgruppen han var med i tidigare.

Jodå. Det blir en rivig version av Hep Stars hit ”Cadillac”.

Svänger på benen

Men orkestern vill att folk ska dansa, och många är där för det. Både de eleganta dansparen som kunde ha trimmats i ”Let’s dance” och folkdansarna som kan skilja polka från polska. Och så vi andra.

Men en vanlig vals kan man väl klara av?

Vi ger oss ut på dansgolvet i långsamt taktfasta ”Helens brudvals” och ”Lätt som en sommarfjäril”. Jodå, det går bra.

Fast det blir tätare och tätare på dansgolvet.

Vi försöker oss på ”Skottis schottis”. Jag känner mig lika smidig som en tvättmaskin som hoppar runt på köksgolvet under centrifugeringen. Men runt omkring vimlar leende danspar.

Stämningarna växlar. Folkmusik. Snoa och Bach, men också många låtar från nya starka cd:n. Strax före paus säger Benny Andersson att de ska spela några trudelutter till. Trudelutt? ”Hasta mañana”, ”I do I do I do” och”Ring ring”.

Fantastisk kväll

För oss stapplande dansare finns också pålitliga tryckare. Tommy Körberg sjunger sent på kvällen en hjärtekrossande vacker ”True love”.

Benny Anderssons orkester har spelat upp i flera år. Som danskväll var det här deras mest lyckade.

ARTIKELN HANDLAR OM