Fyllegrejen blev en supergrupp

MUSIK

De fyra metalproffsen i Deathdestruction släpper nytt: ”För bra för att låta det ligga ”

Glöm Harald Treutiger, Leif ”Loket” Olsson och Ingvar Oldsberg.

Det finns ett nytt gäng goa gubbar från Göteborg – Deathdestruction.

– Vi vill spela go’ metal med goa gubbar, säger Jonas Ekdahl.

Foto: ”Hela anledningen till att vi började spela metal, förutom alla brudar man trodde att man skulle få, är för att det är så jävla roligt”, säger Henrik Danhage i Deathdestruction. I dag släpps videon till låten ”Fuck yeah” och en live-ep släpptes den 16 april.

DeathDestruction började som en fyllegrej – sex år senare släpper supergruppen från Göteborg en live Ep och Sveriges metalelit köar för att köra i deras musikvideo.

– Vi hade inga planer på att skulle bli mer än en kul grej, men sen insåg vi att det var för bra för att bara låta det ligga. Men det tog tid att få i hop det eftersom alla hade olika band, säger trummisen Jonas Ekdahl.

Medlemmarna i DeathDestruction har bakgrund i banden Evergrey, Hammerfall och Death by April. Men trots gedigna cv:n vill de inte leva på gamla meriter.

– Det här är en egen grej som får stå på egna ben. Då blir det lite Bambi på hal is, men det får ta sin tid, Säger gitarristen Henrik Danhage.

Sliter för publiken

Att de spelar i mindre lokaler än vad metalstjärnorna är vana vid gör dem ingenting. De är beredda att slita för publiken.

– Det spelar ingen roll om det bara är 30 personer i publiken. Då gäller det att röja så pass mycket att de säger till en kompis och det blir 60 personer nästa gång. Vi har så kul när vi kör att det blir som att spela på Ullevi, säger sångaren Jimmie Strimell.

– Det gäller att glömma vad man har gjort tidigare, säger Fredrik Larsson.

Om de gamla fansen kommer att uppskatta DeathDestruction är svårt att svara på. Men om de tror att bandet kommer låta som sina tidigare projekt blir de besvikna – det är betydligt mycket hårdare.

– Det är nog många gamla fans som har en uppfattning om hur vi ska låta och det får man respektera. Men sen blir de förvånade över att det är så jävla hårt, säger Henrik Danhage.

Hade fest under inspelningen

När det var dags att spela in den första musikvideon valde de att fortsätta i bandets ursprungsanda – att ha kul tillsammans.

– Vi bestämde att vi skulle släppa en livevideo till ”Fuck Yeah” så ringde vi upp en massa polare i andra band i Göteborg som kunde köra. För en gångs skull var det bara kul att spela in en video. Under den lilla stunden som de ställde in kameror och sånt så hade man fest. säger Henrik Danhage.

– Vi ville att våra polare skulle ha lite bärs innan för västen så det var lite mer ”Fuck yeah”, säger bassisten Fredrik Larsson.

Hur ser planerna för festivalsommaren ut?

– Vi ska bjuda på en riktigt go' grej i på ”Metaltown”. Det är hemligt än så länge men det blir en fin Göteborgs grej, säger Henrik.

– Slänga ut Makrillar ska vi göra, säger Jonas.

– Nej men det blir en fin lokalpatriotisk grej, ett ess i rockärmen. Det blir gött, säger Henrik.

DeathDestruction är även klara för ”Getaway Rock Festival” och hälsar att de kommer stanna på hela festivalen.

– Så det finns det gott om tid att rycka tag i oss och dricka öl, säger Henrik Danhage.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock