Malena Ernman och Tommy Körberg satte publikrekord

avJens Peterson

Så bra var duon på Dalhalla

1 av 5 | Foto: Malena Ernman och Tommy Körberg synkar bra ihop.

RÄTTVIK. Malena Ernman och Tommy Körberg är perfekta ihop på scen. Samma humor. Samma engagemang. Samma självdistans. Och båda kan sjunga alla sorters musik. De gör det i en generös konsert med Kents ”Sverige” som mäktig final.

Det är nytt publikrekord på Dalhalla. 4 714 ser den första av årets konserter med Malena Ernman i den mäktiga arenan. Årets gästartist är Tommy Körberg som är lika stark i klassiska Händel och Monteverdi som i Bellmans ”Glimmande nymf”.

Men Malena Ernman låter också musikerna glänsa i egna nummer, som briljanta blåsarna Magnus Lindgren och Janne Bengtsson.

Liknar inget annat

Malenas blandning liknar inget annat. Hon inleder med sin Melodifestivalvinnare ”La Voix” till Svenska stråkensemblen och Mats Bergströms gitarr. Kammarmusik som följs av opera och folkmusikaliska ”Visa från Rättvik” i en svängig jazz på svenska-version.

Den som kommer för att höra henne sjunga klassiskt får det, men också mycket mer. Hon gör en duett ur ”West side story” med Tommy Körberg. Det blir Mozart och Michael Jackson. ”Fattig bonddräng” och ”Anthem”.

Välspelat och skickligt

Malena Ernmans ”Emigrantvisan” ("Vi sålde våra hemman”) är en av kvällens höjdpunkter, som hon inleder med en kort jämförelse mellan de som flydde över haven förr och nu. Hon bjuder också på en nyskriven låt, ”Jenny Lind” som lovar gott inför en kommande skiva. Avslutningen är vackra ”Sverige” som Jocke Berg skrivit och hon gör den som duett med Tommy Körberg. En bukett sommarsånger som extranummer.

Allt är välspelat och skickligt. Genomtänkt så att det ser lekfullt avspänt ut.

Musik för öppna öron och öppna hjärtan.

Man får höra en massa låtar och stycken man inte visste att man ville höra. Men det vill man.

ARTIKELN HANDLAR OM