Skrev succéalbum i föräldrarnas källare

MUSIK

23-årige Adam Young har sålt över 2 miljoner skivor som Owl City

Foto: Megahit Adam Young hade svåra sömnproblem. Då började han skriva låtar på nätterna. Nu har han fått en stor hit med låten ”Fireflies” och hans andra album har sålt över två miljoner exemplar.

En ofrivillig nattuggla.

Men det var sömnsvårigheterna som fick Adam Young att börja göra musik.

I dag har han sålt över två miljoner skivor som Owl City.

– Det är en välsignelse, säger 23-åringen från Minnesota.

Ensambarn i en småstad med ingenting att göra. Enligt Adam Young är det receptet bakom hans enorma framgång.

När Nöjesbladet når honom över telefon är han ute på en sex månader lång USA- och Europaturné, där tonårsflickor sjunger med i varenda textrad från hans megahit ”Fireflies”.

Men för bara ett par år sedan tillbringade han det mesta av tiden i sina föräldrars fönsterlösa källare – eller ”grottan” som han kallar den.

– Jag minns hur jag rusade hem efter jobbet, slet fram min dator och gjorde färdigt låten som jag påbörjat samma morgon. Det var det enda jag levde för, säger han.

”Det var illa”

På dagarna slitarbete på Coca Cola-lagret i Owatonna i Minnesota, på kvällar och nätter musikproduktion i grottan.

Adam Young lider av insomni – och fick således minimalt med vila under den här tiden.

– Det var ärligt talat ganska illa, sömntabletter hjälper inte på mig. Men det kom i alla fall några bra låtar ur det, säger han.

Låtarna lade han upp på internetsajten Myspace – och sedan var bollen i rullning. Plötsligt var Owl City kontrakterad av ett storbolag och hans andra skiva en världssuccé.

– Det är helt surrealistiskt. Jag kunde inte vara lyckligare.

Han är fortfarande ofta trött, sover bara ett par timmar per natt. Men mellan spelningarna finns i alla fall tid att slappa.

Flyttade till eget hus

Nu har han i stället andra problem att förhålla sig till – som sin folkskygghet.

– Jag är ganska introvert. Blir rätt blyg och så. På så sätt har hela den här musikgrejen varit väldigt bra för mig, den tvingar mig till exempel att göra sådana här intervjuer, säger han.

För ett år sedan flyttade han till ett eget hus i hemstaden, där han skapat sig en ny ”grotta” att fly undan dagsljuset och folk i.

Men helt asocial är inte Owl Citys ende medlem. Han har en flickvän, även om hon bor hundratals mil bort i Kalifornien.

– Det är lite svårt, men det funkar. Hon går sista året på college där.

Du tänker stanna i Owatonna?

– Ja, det är planen just nu. Jag har haft roligt i New York och andra storstäder, men stället för mig är nog ändå min lilla stad.

Det här är Owl City:

Bakom projektet står musikern Adam Young från Owatonna i Minnesota, USA. Bandnamnet syftar på hans tidigare extrajobb på zoo, där han ansvarade för en bur med ugglor.

Gör melodisk elektronisk pop.

I Sverige släppte Universal hans senaste skiva ”Ocean eyes” i slutet av februari. Tidigare har han givit ut albumet ”Maybe I’m dreaming” (2008) och ep:n ”Of June” (2007) på egen hand.

”Ocean eyes” har bland annat toppat Spotify-listan. Förstasingeln ”Fireflies” har legat etta på listorna i 22 länder.

Den 9 maj streamas en konsert från O2 Shepherd’s Bush Empire i London live på www.owlcitymusic.com och www.facebook.com/owlcity. I sommar är han förband åt den amerikanske singer/songwritern John Mayer.

Ninna Prage