Peace & Love gick med miljonförlust

avChristoffer Röstlund Jonsson

1 av 2
Peace & Loves ekonomi haltar, Håkan Hellström till trots. ”Helt klart har vi haft växtvärk”, säger festivalchefen Patric Hammar (nedan).

Publikexplosionen kostade mer än den smakade.

41 000 besökare slutade med miljonminus för Peace & Love.

– Vi blev alla väldigt förvånande, säger festivalchefen Patric Hammar.

Det såg ut som ett drömläge för festivalen Peace & Love i Borlänge. Tillväxten, 41 000 biljettköpare 2009 jämfört med 25 000 året före, var sensationell och skulle ge klirr i kassan. Så blev det inte. I stället visar bokföringen 2 miljoner kronor minus.

Kostsam växtvärk

– Helt klart har vi haft växtvärk i organisationen och det kostar pengar. Vi byggde till exempel ett nytt festivalområde och en ny camping och budgeterade för lågt, säger festivalchefen Patric Hammar.

16 000 extra besökare resulterade även i nödvändiga investeringar i service, staket, toaletter, infrastruktur och el.

– När vi såg att trycket på biljetter var så högt blev det brandkårsutryckningar väldigt nära inpå. Då hann vi inte kolla över alla leverantörer och priser.

Peace & Love 2008 gick cirka 2 miljoner kronor plus, så slutresultatet blir ändå ”plus minus noll” enligt Hammar. Biljettpriset för 2010 har också höjts med 200 kronor, men det har inget med den ekonomiska förlusten att göra.

Högre gager

– Det gjorde vi redan i oktober, långt innan bokslutet. Det är för att gagerna har skjutit i höjden de senaste åren. För att säkra kvalitén måste vi höja priset.

Årets festival äger rum den 28 juni till den 3 juli. Klara artister är bland andra John Fogerty, Kent, Them Crooked Vultures, Sick Of It All och Mastodon.