Musik

Tjuvtitt – Så låter Coldplays nya skiva

Av: 

Markus Larsson

MUSIK

Arenafanfarer, elektroniskt tingel tangel och Rihanna.

Chris Martin har redan pratat rätt mycket om Coldplays nya skiva.

Musiken skulle bland annat bli mer avskalad.

Han ljög.

"Mylo xyloto" är Coldplays femte studioalbum.

Hur titeln uttalas är kanske ett mysterium, men annars är mycket sig likt.

Gruppen har åter igen arbetat med artisten och producenten och ljudarkitekten Brian Eno.

Delar av skivan är inspelad i en övergiven kyrka i norra London.

Chris Martin har kallat skivan för ett konceptalbum –  "En kärlekshistoria med lyckligt slut." I berättelsen kryddas av tvångssyndrom och diverse beroenden.

Musiken ska tydligen vara inspirerad av Vita rosen – en tysk motståndsgrupp som protesterade mot nazismen på 40-talet, utan att använda våld – och tv-serien "The wire".

Hur det märks? Svårt att säga efter en ynka lyssning. Just det känns lite diffust.

Nyckelspåren – låtarna som direkt gör det bästa och starkaste intrycket – är markerade i rött.

1. Mylo xyloto

Albumets titelspår. Ett elektroniskt intro, varken mer eller mindre. Och vad betyder "Mylo xyloto"? Om det är grekiska, vilket vissa fansajter påstår, kanske mysteriet klarnar lite. Mylo är lika med "äpple". Och xyloto betyder "sammanbrott", ungefär. Chris Martin har en dotter som heter Apple.

2. Hurts like heaven

Ett av flera spår som Coldplay premiärspelade på sin sommarturné. Mycket new wave och 80-tal i botten. Tänk tidiga The Cure. Tänk trummorna i New Order och Joy Division. En busenkel popmelodi studsar omkring mellan stora ljudsjok.

3. Paradise

Stråkarna känns ovanligt sparsmakade för att vara Coldplay. Kunde vara kammarpop för små klubbar. Men "oaaooh-oaaooh"-partiet – skivan innehåller flera stycken – gör det till musik för stadiummassorna.

4. Charlie Brown

Låten är döpt efter pojken md den gula tröjan i tecknade serien "Snobben". Akustiska gitarrer står framför ljudväggar som känns väldigt Brian Eno.

5. Us against the world

Balladen är mer folkmusik än 2011. Bygger på det klassiska kärlekstemat "det är vi mot en kaotisk värld".

6. M.M.I.X.

Instrumental snutt. Ett så kallat "interlude".

7. Every teardrop is a waterfall

Den fantastiska popsingeln där Coldplay samplar Peter Allens gamla discohit "I go to Rio".

8. Major minus

Distad sång. Ett "oaaåååh"-skrål som tusentals kan sjunga med till (och klappa händerna unisont). Det är omöjligt att inte tänka U2. Irländarnas album "The unforgettable fire" verkar över huvud taget ha varit en viktig utgångspunkt för "Mylo xyloto". Det var inte jag som sa det. Det var Noel Gallagher.

9. U.F.O.

Kort och poänglös trudelutt.

10. Princess of China

Kina har länge varit en viktig inspirationskälla för rockmusik som vill omfamna hela världen. Minns Iggy Pops och David Bowies "China girl". Eller varför inte "China in your hand med T'Pau. Ryktena om att Coldplay skulle ha gjort en mer avskalad skiva är betydligt överdrivna. I alla fall här. "Princess of China", en duett med Rihanna, är lika storslagen som Himmelska fridens torg i Peking.

11. Up in flames

Beatet påminner om Massive Attacks "Teardrop" (vinjetten till tv-serien "House". Sorgsen kärleksballad som inte lämnar nåt djupare avtryck efter sig.

12. A hopeful transmission

Instrumental snutt. Ett så kallat "interlude".

13. Don't let it break your heart

Alla reglage står på rött. STADIUMROCK MED VERSALER. Ett stor och mullrande kaskad. Chris Martins sång är så lågt mixad att rösten smälter in i ljudväggen. Mer "Loveless" med My Bloody Valentine än "Yellow".

14. Up the birds

En liten symfoni i två delar där en förvrängd gospelkänsla svävar omkring i bakgrunden. I första delen sjunger Chris Martin som en crooner. Om producenten Brian Eno hade gjort ett album med Frank Sinatra hade det kanske låtit som "Up the birds". I del två byter balladen temperament och förvandlas till irländsk och rungande arenarock från Dublin. Avslutningen är större än Bonos ego.

Fotnot: "Mylo xyloto" släpps 24 oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till mors dag eller studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: