Kee Marcello

”Låter mer som Europe än Europe”

Av: 

Joni Nykänen

MUSIK

Gitarristen fortsätter att spela Europes hits

Ny platta, ny arenashow.

Europes forne gitarrist Kee Marcello har ingen kontakt med sina tidigare bandkamrater – men fortsätter att spela hitsen.

– Reaktioner som jag har fått om nya plattan är att det låter mer som Europe än Europe, säger Kee Marcello till Nöjesbladet.

Den forne Europe-gitarristen Kee Marcello, 56, är scenaktuell med arenaturnén ”Rock of 80's”. Dessutom har han gjort nya plattan ”Scaling up” som släpps i oktober.

– Jag har försökt komma i kontakt med hur det kändes när jag skrev låtar då jag gjorde det intuitivt. Trots att min platta är en modern produktion så känns låtskriveriet som att det hör hemma på 1970- och 1980-talet. Det var dit jag ville ha det, säger Kee Marcello.

Han konstaterar att många kollegor i branschen siktar in sig på att trappa ner, medan han själv trappar upp. Därmed titeln ”Scaling up” på den nya plattan.

Att du har utrymme att trappa upp, betyder det att du har gått på sparlåga under en tid?

– Jag har spelat mycket live i drygt tio år. Många resor runtomkring i världen. Sedan gjorde jag ”Rock of ages” på Chinateatern och det tog mig in i en annan värld, och så blev det en spin-off, alltså ”Rock of 80s”, av det. Jag har saker att göra.

Pengarna rullar in?

– Det går mycket bättre än vad det gjorde på 1990-talet. Det var en jobbig grej när grungen kom och förändrade hela scenariot. Jag minns när vi gigade i USA och på en vägg stod det ”who the fuck is Joey Tempest” underskrivet av Kurt Cobain. Då kunde man känna att det var andra vindar som blåste. Trots att vi sålde plattor kände vi att vi inte hade något att säga i tidsandan, så vi lade ner, säger Marcello, och poängterar att han inte tycker om att prata om ekonomi.

”80-talet känns hett igen”

Men han konstaterar att allting går i cykler.

– Nu har det gått ett helt varv och nu känns 80-talet hett igen, säger han.

– Jag har varit upptagen med att tacka nej, och jag kan ju inte klona mig själv. Det är många intressanta projekt som jag tvingas tacka nej till, fortsätter Marcello.

Fem år har gått sedan Kee Marcellos självbiografi ”Rockstjärnan som Gud glömde” kom ut. Där beskrev han sin resa från att ha varit mobbad på skolgården i Umeå och gitarrist i ett av världens största rockband. Och även hur han levde lyxliv i Karibien och senare var utblottad kokainist i en Stockholmslägenhet.

När Kee Marcello värvades som gitarrist till Europe 1986 hade bandet nyligen släppt albumet "The final countdown" med hitlåtar som "Carrie", "Rock the night" och det klassiska titelspåret.

Numera har han ingen kontakt med bandet.

I ”Rock of 80's” uppträder artister som Peter Johansson (”We will rock you”), Jessica Andersson, Joacim Cans med de största låtarna från decenniet.

– Jag har inget emot att köra Europe-grejer på scen. Det tillför trovärdighet eftersom jag var med under den tiden när det här faktiskt utspelade sig. Det blir på riktigt när man plockar fram det artilleriet. Jag brukar ju också spela Europe-låtar när jag kör med Kee Marcello Band eftersom jag vet att folk vill höra det, säger han.

Fotnot: Läs en längre intervju med Kee Marcello i Aftonbladet Plus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Kee Marcello: ”Europe är inte samma band”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kee Marcello

Europe

Hårdrock