Tar allt till en ny nivå

Foto: MAGISK RÖST Ane Bruns stämma vibrerar genom hela lokalen.
MUSIK

Hela turnén är en fest för att fira tio år som artist.

Ane Brun gör det med att få varenda låt ur karriären att låta starkare än någonsin.

Men så har det också hänt en del sen den lovande och lite valpiga singer/songwriter-debuten. Ane Bruns artisteri har växt åt alla håll. Låtskrivandet har mognat, musiken breddats och den varma personen bakom har bara blivit tydligare för varje år och turné.

Nu, som i kväll på Cirkus, tar Ane Bruns utstrålning och självsäkerhet över hela scenen. Från de första takterna i briljanta ”The light from one” och i ett sobert, försiktigt ljus kryssar hon sig igenom karriären på knappt två timmar. Övertygande i varje rörelse och ton vrider Ane Brun fram ett nytt skimmer i varje sång.

Är trollbindande

Men hon gör det inte ensam. Uppbackad av ett band där sångerskan Nina Kinert och trummisen Ola Hultgren har förstärkts av lyxmusikerna i Tonbruket blir dynamiken i låtarna trollbindande i sig. Martin Hederos imponerar förstås, bland piano, dragspel och syntskruvande, men hela bandet är ett precisionsbygge. Helt sömlöst växlar de mellan instrument, reverbstora Peter Gabriel-landskap och akustiska miljöer. Trummisarna Hultgren och Andreas Werliin är så sammanflätade att det är svårt att ens särskilja slagen.

Smakfull gitarr

Höjdpunkterna är många. Som ”Don’t leave”, den dramatiska ”These days” när Ane låter rösten vibrera genom lokalen, hennes smakfulla gitarrspel i ”Changing of the seasons”, det täta samarbetat med Kinert i ”Worship” och när ”Do you remember” låter lekfullare och mer djungel än någonsin. Eller när hon tillsammans med gästande Linnea Olsson plockar fram det vackraste ur Beyoncés ”Halo”.

Men, det går egentligen att lyfta vilka låtar som helst. Det är en sån kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM