Svensk rocksångare i blåsväder i USA

MUSIK

Ola Salo i The Ark skämtade om 11 september 2001

Washington

Den svenska rockgruppen The Arks sångare Ola Salo väcker bestörtning i USA. Under en spelning på svenska ambassaden drog han ett skämt som anspelade på 11 september-attentaten 2001.

Foto: I blåsväder Ola Salo i The Ark.

- Jag menade absolut inget illa, sade Ola Salo till TT efter konserten.

- Jag är ju inte precis någon diplomat, och det märktes väl.

Orden föll i ett mellansnack under The Arks konsert i söndags, då ambassaden ordnade evenemang för allmänheten.

Spelningen ackompanjerades av de plan som kontinuerligt flyger in mot Reagan-flygplatsen i centrala Washington, och då passerar över Potomac-floden och House of Sweden.

Ett plan flög så nära att Ola Salo inte kunde låta bli att kommentera det. Exakt vad han sade tycks ingen riktigt minnas, men som TT uppfattade det föll orden ungefär:

"Mot Vita huset"

- Ja, här i USA vet man ju aldrig var någonstans flygplanen hamnar! Men vi får hoppas att det där planet inte flyger hit . . . utan mot Vita huset.

Att anspela på plan som flyger mot hus är fortfarande extremt kontroversiellt och känsligt i USA. Att därtill tala om att ett plan skulle kunna flyga mot Vita huset är politisk dynamit, särskilt om det sker dagen innan presidenten ska ta emot det svenska kungaparet där. Och om man gör det i ett arrangemang med den svenska ambassaden.

- Jag blev chockad, sade den amerikanske producenten Steve Kemp, som var med under spelningen, till Washington Post.

- Jag blev mest chockad över folksamlingens reaktion, de skrattade och klappade händerna.

Till Washington Post bad Salo om ursäkt. Han förklarade att hans mun ibland rör sig på eget bevåg - utan koppling till hjärnan - när han står på scen.

"Utagerat"

Ambassadör Gunnar Lund hörde själv knappt konserten, men fick senare höra att vissa uppfattat att Ola Salo önskat att planet skulle flyga mot Vita huset.

- Han måste ha uttryckt sig oerhört olyckligt och klumpigt. Men jag hoppas att det ska vara utagerat nu när han bett om ursäkt.

TT: Är detta inte en risk ambassaden får ta, när man bjuder in rockband för att vara Sveriges ansikte utåt?

- Ja, risken finns alltid när konstnärer skapar kultur i offentliga rum. Men låter man dem inte ha sin frihet blir det fantasilöst och ointressant. Så vill vi inte att det nya huset ska vara.

The Ark, som är ett av Sveriges mest populära rockband och även har en liten, entusiastisk publik i USA, inledde med Washington-konserten en turné på den amerikanska väst- och östkusten. På onsdagskvällen spelar de i New York.

Gunilla Kinn/TT