”De ville inte ha med mig”

Jenny Berggren om Ace of Base-kollegornas svek

Träffar inte sin bror Tvisten mellan Jenny Berggren och hennes bror Jonas (längst till vänster på lilla bilden) fortsätter. ”Det är ansträngt. Och så får det vara ett tag”, säger hon.
Träffar inte sin bror Tvisten mellan Jenny Berggren och hennes bror Jonas (längst till vänster på lilla bilden) fortsätter. ”Det är ansträngt. Och så får det vara ett tag”, säger hon.

Hon blev ratad och sviken av sina bandkamrater.

Då bestämde sig Jenny Berggren för att köra solo.

– Jag har försökt att prata med dem, men det är inte så lätt, säger den tidigare Ace of Base-sångerskan.

Det ligger ett purfärskt exemplar av skivan ”My story” på bordet framför henne. Jenny Berggren, 38, ser stolt ut när den kommer på tal.

– Jag är faktiskt väldigt nöjd. Tanken från början var att vi skulle göra en platta med Ace of Base, men sedan gick inte det och då hade jag ju min musik kvar, säger hon självklart.

Men riktigt så enkelt var det inte. Bakom den skrotade albumidén ligger en utdragen konflikt mellan de tre originalmedlemmar i gruppen som för några år sedan åkte på comebackturné i Europa.

Vill ha papper på allt

Jenny Berggren ville bland annat delta i låtskrivandet. Det fick hon inte.

– Hädanefter ska jag ha papper på saker och ting. Jag hade sagt att jag kunde vara med på vissa premisser, men de bara försvann.

– De har inte velat ha mig med. Nu är jag glad för det jag får göra och hoppas att det blir bra för dem.

Men sveken fortsatte i hennes frånvaro. Medan Jenny Berggren jobbade med sin soloskiva plockade Ulf Ekberg och hennes bror Jonas Berggren in två nya, yngre sångerskor i Ace of Base.

För att komma undan en rättslig tvist om bandnamnet kallar de sig numera Ace.of.Base.

– Det skulle vara en förändring så att fans såg skillnaden, det var vår överenskommelse, säger Jenny Berggren och himlar med ögonen.

– Jag har försökt att prata med dem, men det är inte så lätt.

Hon berättar att kontakten med de andra är knapp. Några familje- eller släktträffar med storebror blir det inte just nu.

– Nej, av den anledningen att det är ansträngt. Och så får det vara ett tag.

– Vi har varit med om saker förr och det brukar lösa sig i längden.

Man och två barn

Nu fokuserar syskonen Berggren i stället på sina respektive karriärer. Och Jenny Berggren har ett vardagsliv i Göteborg med man och två småbarn.

– Jag är inte ute och lever runt på bardiskarna hela tiden. Det har jag redan gjort, säger hon och skrattar.

Vill du tillbaka till Ace of Base?

– Inte just nu. Det krävs lite ursäkter. Och jag försöker att stå på egna ben, för jag tror väl lite att det är ett sjunkande skepp.

Publisert: