Musikrecensioner

Hämningslös schlagerpop

Av: 

Per Magnusson

MUSIK

Betyg: 3 av 5 plus
Daniel Adams-Ray
– Svart, vitt och allt däremellan

ger linnros en match Ironiskt nog är Adams-Ray som bäst när han låter som Snook-kollegan.
ger linnros en match Ironiskt nog är Adams-Ray som bäst när han låter som Snook-kollegan.

POP Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros påminner lite om tvillingarna i identiska frisyrer och kläder som prompt kräver sin självständighet:

”Vadå lika?”.

Kanske har man inget val om man är stöpt i samma form. Eller i samma band. Med Snook delade de landet i två läger. De som avfärdade duon som ett Just D från Lidingö och de som tyckte de unga männen var den dragon som svensk hiphop behövde.

Historien om hur Oskar Linnros kom ut ur garderoben som en fullfjädrad Orup för tiotalet kan ni redan. Daniel Adams-Ray är den andra Snooken till rakning.

Att säga att artisternas soloprojekt liknar varandra är en underdrift.

Det märks tydligt hur de båda har sin bakgrund inom hiphop. De angriper således popmusiken från ett ganska eget håll. Hur mycket de än försöker låta som, säg The Beatles eller Håkan Hellström, lyckas de tack och lov dåligt, likt en inverterad form av kritvita popband som flörtar med r’n’b. Resultatet blir i stället en smakfullt producerad och hämningslös schlagerpop.

Men det finns också väsentliga skillnader dem emellan. Där Oskar Linnros darrade på den LeMarcska läppen i oemotståndliga sentimentaliteter hörs Daniel Adams-Rays hiphop-arv tydligare, främst i form av en större dos attityd. ”Bredvid ditt namn står ett namn till” blir ”Jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks”.

Ändå är Adams-Ray bättre ju mer han blottar sig och, ironiskt nog, låter som Linnros. Som när han sjunger ”Förlåt att jag aldrig sa förlåt” från en knarrig pianopall.

Men han har egna ess i rockärmen också. ”Medan vi faller” är strålande svensk Motown-soul. ”Svart” låter som om Hall and Oates gått vilse i Hornstull. Och Paul Simon-pastischen ”Vitt” är så trevlig att man vill skaka hand och ta en kaffe med den.

På dörren till svensk popmusik har en sak förändrats. Bredvid Oskar Linnros står ett namn till.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner