Kickstart på karriären

MUSIK

En låt kan förändra allt. Kelly Rowlands duett med Nelly "Dilemma" är en sådan låt.

1 av 2 | Foto: Bakom mina jättestora solglasögon kan jag vara så cool...

Ibland stämmer inte

kartan med verkligheten. Egentligen skulle den här intervjun skett med en annan medlem i Destiny"s Child, Beyonce Knowles. Hennes soloalbum skulle släppas före Kelly Rowlands. Men. En låt kan vända upp och ner på allt. Kellys duett med Nelly - "Dilemma" - är en sån låt. I höstas låg den två månader i sträck på den amerikanska singellistans förstaplats. En hel planet har sjungit och dansat till den.

- Den kickstartade min karriär. Sparkade in dörren. Definitivt. Skivbolaget reagerade direkt och sa: Ge dig in i studion och spela in ett album. Tog en månad och sen var det klart. En solokarriär kan inte börja på ett bättre sätt och, du vet, det underliga är att "Dilemma" inte ens var tänkt som en singel" Radion började spela den. Radion gjorde den till en hit.

Om någon låt någonsin satt sig på första lyssningen så är det "Dilemma". Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå hur Nelly och Kelly Rowland kunde undgå att höra det.

- Jag kunde inte se att den hade potential att bli en hit av sådan dignitet. Den var ju bara tänkt som utfyllnad på albumet. Nu hörs den precis överallt.

"Dilemma" bygger delvis på en gammal låt av souldivan Patti La Belle. Hon medverkar också i videon.

- Vi blev vänner och nu kallar Patti mig för "min dotter". Hon gillar att laga mat, har skrivit kokböcker och gav mig en del spännande recept. Matlagning är mitt stora intresse vid sidan av sången. Soul-food från sydstaterna ska det vara. Vill jag imponera på dig skulle du få smaka på min friterade kyckling med potatismos och, till efterrätt, bananpudding.

Kelly Rowland föddes

i Atlanta, Georgia, och började sjunga när hon var 4 år. Det var då hon hörde Whitney Houstons självbetitlade debut och underbara låtar som "Greatest love of all", "Saving all my love for you" och "How will I know".

- Då föddes drömmen. Jag bad till Gud att jag skulle lyckas. Det tog mig dit jag är i dag. Utan Gud och bönerna hade det aldrig gått. Inget snack om den saken.

Ett avgörande steg

togs när familjen flyttade till Houston, Texas, ty där träffade Kelly en likasinnad, Beyonce Knowles. De blev nära vänner och inte nog med det, Kelly flyttade hem till familjen Knowles. Kelly var 12 och sången hennes allt.

Kelly och Beyonce bildade Destiny"s Child i mitten av 1990-talet. Debutsingeln hette "No no no" och var ett omedelbart genombrott. Debutalbumet sålde platina och det överträffades i sin tur av "The Writing"s on the wall" och "Survivor".

- Vi har sålt över 30 miljoner skivor totalt och jag inbillar mig inte att jag som soloartist kan matcha det. Men jag är stolt över min platta. Den visar upp en annan sida. Destiny"s Child är r 'n' b och pop. Min skiva är en mix av r 'n' b, rock, hiphop och Sade, en artist som jag sätter i en helt egen kategori. Jag äääälskar Sade. Allt hon gjort, varenda låt, är fantastisk.

arkiv: Kelly Rowland

Gillar du Kelly Rowland?

Då är det här skivor för dig:

Tore S Börjesson ([email protected])