Hela Sverige skramlar

Stjärneliten samlas - för flyktingarna

Av: 

Andreas Hansson

MUSIK

Sarah Dawn Finer: Vi vill fylla hela Globen med kärlek

En musikfest och enorm insamling för människor på flykt.

Artist­eliten tar över Globen i kväll - och Sveriges största medier samsänder konserten.

– Det tisslas och tasslas i hela artist-Sverige. Det här kommer att bli ett minne för livet, säger Sarah Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer är en av ett 60-tal artister och grupper som uppträder i Globen i Stockholm i kväll. ”Jag hoppas att vi kan göra en riktigt stor skillnad den här kvällen - i folks hjärtan, i folks medvetanden och i folks liv”, säger hon.

Biljetterna tog slut i ett nafs.

Den stjärnspäckade insamlingskonserten ”Hela Sverige skramlar” tar över Globen i kväll och samsänds av Sveriges största medier.

– Vi hoppas och tror att detta kan ge betydande summor pengar till människor på flykt, men också att denna dag kommer att vara en dag i medmänsklig­hetens tecken i hela Sverige, säger Mikael Tillman, en av initiativtagarna till insamlingen.

”Jäkligt mäktigt”

Biljettintäkterna och andra pengar som samlas in på plats i Globen går till FN:s flyktingorgan UNHCR, som leder arbetet för att skydda människor på flykt världen över.

Utöver det har varje programbolag som sänder konserten egna insamlingar ihop med olika välgörenhetsorganisationer. Aftonbladet har valt att samarbeta med UNHCR.

Just nu tvingar krig och förtryck i Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea miljontals människor att lämna allt bakom sig och göra den farliga resan till säkerhet. Hundratusentals av dem riskerar sina liv i desperata försök att ta sig till Europa.

Uppslutningen gör konserten historisk, Sveriges artistelit finns på plats.

– Det är en självklarhet att medverka. Vad jag ska göra är ännu hemligt, men jag kan hinta om att det kommer bli jäkligt mäktigt - en oförglömlig kväll, säger sångaren Ola Salo, 38.

”Akut pengabrist”

Även för Malena Ernman, 44, var det självklart att vara med.

– Dels för att hjälporganisationerna lider av en akut brist på pengar, dels för att vi bidrar till att sprida en anda i Sverige där så många som möjligt känner att de kan hjälpa på något sätt - inte minst med att sprida en anda av medmänsklighet.

Mer än 60 akter

Totalt är det över 60 grupper och artister som står för underhållningen. Från Alcazar till Weeping Willows, Duvemåla- ensemblen och Graveyard.

Sarah Dawn Finer, 34, spelar ”Cabaret” på Stockholms stadsteater och rusar därefter till arenan.

– Ambitionen är ett helt Globen fyllt med massa kärlek, och det här visar att många känner det vi känner: att det är viktigt att hjälpa.

Hon är säker på att kvällen blir ”ett minne för livet”.

– Framför allt hoppas jag att vi kan göra en riktigt stor skillnad den här kvällen - i folks hjärtan, i folks medvetanden och i folks liv.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hela Sverige skramlar

Sarah Dawn Finer

Ola Salo

Malena Ernman

UNHCR

Alcazar